Инфрачервена камера открива кариеси по-рано от стандартните методи
Инфрачервена камера открива кариеси по-рано от стандартните методи / ThinkStock/Getty Images

Към настоящия момент зъболекарите разполагат с два основни начина за откриване на кариеси - визуален оглед и рентгенова снимка.

Инспекцията "на око" обаче открива дупките в зъба, когато са в относително напреднал стадий, докато при рентгеновия метод понякога се пропускат кариеси на дъвкателната повърхност на зъбите.

Силициеви частици възстановяват увредени зъби

Разработката на специалисти от университета на Торонто, Канада - специална инфрачервена камера, може да се окаже ефикасна алтернатива, съобщава сайтът Тренд хънтър.

При неинвазивния нов метод всеки отделен зъб на пациента първо се излага на лазерен източник на светлина. След това се прибягва до използването на евтино приспособление за инфрачервена визуализация, известно като TPLI (thermоphotonic lock-in imaing).

Стволови клетки възстановяват увредени зъби

Въпреки че все още е в процес на разработка, технологията успешно е тествана върху извадени човешки кътници. За теста е било предизвикано деминарализиране на зъбите чрез потапянето им в киселинен разтвор за 2, 4, 6, 8 и 10 дни. С помощта на приспособлението TPLI "предизвиканите" кариеси са открити само след два дни, докато с визуален оглед наличието им е установено едва на 10-ия ден.

Източник: БТА