Силициеви частици възстановяват увредени зъби
Силициеви частици възстановяват увредени зъби / Thinkstock/Getty Images

Британски учени създадоха субмикронни силициеви частици, които могат да се използват за възстановяване на увредени зъби и за предотвратяване на бъдещото им увреждане, съобщи ЮПИ.

Крайната цел на изследването е да се намали болката, свързана с чувствителни зъби, и да се стимулира растежът на емайла и дентина на зъба, за да се увеличи здравината му. Частиците могат да се използват за почти всяка съставка, която стоматолозите искат да вкарат в зъбите като част от лечението.

Стволови клетки възстановяват увредени зъби

"В дентина има мироскопични кухини - своеобразни входове на тубули (каналчета), които стигат до нерва - заяви проф. Деймиън Уолмсли от Института по стоматология към университета в Бирмингам, Англия. - Когато човек пие студена напитка, а зъбният емайл е увреден, чувствителността на зъбите му се увеличава, тъй като тубулите стигат директно до нерва и меката тъкан в зъба."

Предишни опити да се открие вещество, което позволява да се възстановят зъбният емайл и дентинът, включваха използване на калциев флуорид, комбинации от нанокристали карбонат хидроксиапатит и биоактивно стъкло, които обаче бе невъзможно да се вкарат в зъба.

Растителен продукт блокира образуването на кариеси

Учените сега констатирали в рамките на лабораторни експерименти, че силициеви частици, върху които има покривен слой, могат успешно да проникнат в зъбите. Очакванията са това да доведе до увеличаване минералния състав на емайла и дентина. Така частиците ще играят роля на "семена", които стимулират растежа им, за да се затворят малки дупки.

"Възможно е да се използват силициеви частици с различни размери - от нанометрични до субмикронни - допълни Зоуи Пикрамену от университета. - Нужно е обаче да се намери подходящият за тях покривен слой, за да бъдат доставени до "мишената" си."

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Dentistry.

Източник: БТА