Протестно шествие срещу мигрантите премина през центъра на София
Протестно шествие срещу мигрантите премина през центъра на София / снимки: Елвира Георгиева

Близо 200 души шестваха по улиците на София срещу мигрантите. Полицейското присъствие беше изключително засилено, имаше и много жандармерия. Все пак до ескалация на напрежението не се стигна.

Протестът започна около 20:00 ч. на площад "Света Неделя" и продължи до 22:00 ч., като премина през бул. "Княгина Мария Луиза" до Лъвов мост. По маршрута на шествието движението бе блокирано и колите се пренасочваха през обходни маршрути.

Организатори бяха националистически формации.

"Всички лица, които са получили неоснователно право на убежище, да бъдат незабавно експулсирани от България в страната на произхода или в страната, през която са навлезли в България. Всички лица, които са виновни за издаването на тези недействителни документи, да бъдат осъдени. Искаме България да наложи вето на поетите задължения на страната по Дъблинското споразумение. Даваме 30-дневен срок на правителството, след което преминаваме към ефективни протести за сваляне на правителството. Ние всички сме обект на атака, така че това е самозащита", каза един от организаторите Петър Низамов - Перата, познат още като "Ловецът на мигранти".

Общините у нас сами ще преценяват дали и колко бежанци могат да настанят

Протестно шествие срещу мигрантите премина през центъра на София
netinfo

Петдесетина души се включиха в протестното шествие срещу мигрантите и в Бургас. Демонстрацията, организирана от ловеца на бежанци Петър Низамов - Перата, протече в негово отсъствие, тъй като самият той е в столицата, за да оглави паралелен митинг. В Бургас шествието премина при засилено полицейско присъствие. Униформени със специално обучени кучета, части на жандармерията и цивилни бдяха за спокойното протичане на проявата. Протестът започна с мощни скандирания „Българи - юнаци" и „Мигрантите-вън" и завърши пред сградата на Община Бургас с ръкопляскания, българския химн и звън на училищен звънец, който би една от най-ентусиазираните участнички - касиер-домакинът от уличище в Айтос- Лада Димитрова.