Химическият факултет на ПУ отбелязва две годишнини
Химическият факултет на ПУ отбелязва две годишнини / Дарик архив

С престижна научна конференция Химическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще отбележи тържествено 55 години обучение по химия в университета и 25 години от обособяването си като самостоятелен факултет. Това съобщи деканът на Химическия факултет доц. д-р Веселин Кметов. Той и неговите колеги са избрали знакови дата и час за откриването – в 10:00 часа на 10 октомври стартира официално 10-ата Научна конференция по химия с международно участие. Събитието ще открие ректорът на Пловдивския университет проф. д-р Запрян Козлуджов.

Присъствие са заявили 200 участници, а поканените лектори са изтъкнати учени от Великобритания, Австрия, Испания, Монако. Очакват се и 23-ма гости от Турция. Ще бъдат изнесени 8 пленарни доклада и други 27 в три паралелни секции. Постерните презентации са 87.

За изминалия период Химическият факултет е дипломирал 4203 специалисти. Той е сред  най-силните в научно отношение звена в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, със значима и разпознаваема научна продукция и висок международен престиж. Факултетът развива активна научно-приложна дейност в услуга на бизнеса и компаниите в региона, не само като образователен, но и като експертен център, уточниха от факултета.