Председателстващият пленарното заседание на Народното събрание Димитър Главчев го прекрати предсрочно поради безредици в залата. Повод за спорове и скандирания в залата стана декларация на групата на "БСП лява България". Следващото заседание ще е на 12 октомври.

В декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова попита кои чужди държави са наложили Кристалина Георгиева като българска кандидатура за генерален секретар на ООН. Защо други уважаващи себе си и народите си премиери не смениха кандидатите си, въпреки че те нямат шанс, а единствено България стана за резил пред света, попита Нинова.

Скандали в парламента заради Кристалина Георгиева, искат оставката на кабинета

Изказването й предизвика ръкопляскания отляво и протести отдясно. След това думата взе депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев, който заяви, че от БСП "сервират поредната доза лъжи". Изказването му предизвика скандирания "Оставка" от страна на депутати от "БСП лява България". Жельо Бойчев и Таско Ерменков разпънаха черен транспарант с надпис "Те поГЕРБаха България".

Безредиците станаха повод Димитър Главчев да прекрати заседанието. Няма да допусна пленарната зала на българското Народно събрание да се превръща в цирк. Това каза председателят на НС Димитър Главчев пред журналисти, след като прекрати пленарното заседание предсрочно.

Митов във Фейсбук: Ирина Бокова нямаше никакви шансове

На няколко пъти предупредих, че ще постъпя именно по този начин, посочи той. Нямаше ред и условия за работа в пленарната зала - преценил съм да направя това, което направих, обясни Главчев. Той каза, че транспарантът, издигнат от Жельо Бойчев и Таско Ерменков от БСП, се е появил след закриването на заседанието.

Според него те не са очаквали толкова бърза реакция от негова страна и са закъснели с разпъването му. Следващия път ще бъда още по-бърз, каза Главчев.

На хореографиите не им е място в пленарната зала и да се изпълняват от народни представители, посочи той.

Главчев отбеляза, че няма да допусне НС да се превърне в предизборна арена.

видео: nova.bg