Депутати искат създаване на комисия в НС за проверка по проекта Белене
Депутати искат създаване на комисия в НС за проверка по проекта Белене / Sofia Photo Agency, архив

Депутати от Реформаторския блок /РБ/, Патриотичния фронт /ПФ/, ГЕРБ и БДЦ - Народен съюз са внесли в Народното събрание предложение за създаване на временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства довели до задължения на българската страна по проекта АЕЦ "Белене" за периода от 2008 г. до края на юли 2016 г. Това обяви на брифинг в парламента депутатът от РБ Антони Тренчев. Той уточни, че предложението е подписано от 51 депутати.

НЕК няма да обжалва решението на арбитража за АЕЦ „Белене"

"АЕЦ "Белене" несъмнено е наръчник на корупцията в България. Крайно време е някой да понесе отговорност и работата на тази комисия ще е да изобличи отговорниците, които са допуснали този грабеж", посочи Тренчев. Малко са невинните партии, допълни той.

От РБ припомниха, че вече е имало подобна анкетна комисия в 41-ото Народно събрание, която обаче е приключила само с междинен доклад, поради предсрочни избори. Ние ще започнем работа оттам, откъдето предишната комисия е приключила, уточни Тренчев.

Парламентът одобри отпускането на заема на НЕК за АЕЦ „Белене“

Мартин Димитров от РБ изрази увереност, че това ще е първата комисия за "Белене", която ще излезе с доклад и той ще бъде предаден на прокуратурата. Хората, които разрешиха "Белене", които поръчаха реактори без договор, без осигурено финансиране, струват на българската държава 2.5 млрд. лв. Тези хора трябва да понесат отговорност, подчерта Димитров.

Реформаторът Антони Тренчев: АЕЦ "Белене" е енергийното КТБ, гласувам с отвращение

Председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов определи като положително това, че има достатъчно партии и депутати, които са убедени, че трябва да се извърши такава ревизия чрез комисия в парламента.