Абсурдна ситуация: Добричко училище се оказа с двама директори
Абсурдна ситуация: Добричко училище се оказа с двама директори / Дарик Добрич

От днес средно училище "Любен Каравелов" в Добрич има двама директори - Светла Иванова и Атанас Недялков. Иванова е настоящият ръководител на учебното заведение. Тя беше назначена на поста през лятото след спечелен конкурс. Недялков е досегашният директор на средно училище "Дора Габе".

До абсурдната ситуация се стига, след решение на Общинския съвет на Добрич и последвала заповед на министъра на образованието Меглена Кунева за преобразуване  на общинските училища "Дора Габе" и "Любен Каравелов" чрез сливане, като учениците от първото учебно заведение се пренасочат към второто.

Закриват училище "Дора Габе" в Добрич

Заповедта за назначаването на Недялков за директор е издадена от началника на РУО Жоро Тошков. Пред Дарик той заяви:"Понеже едното учебно заведение се влива в другото, прехвърляме и директора, не може само учителите и учениците да бъдат прехвърлени".

Тошков обясни, че в следващите дни специално сформирана комисия ще определи критериите и ще извърши подбор между двамата директори, а въз основа на нейното решение той ще издаде заповед за освобождаване на единия от двамата ръководители. Очаква се в началото на идната седмица да стане ясно кой ще остане на поста директор на училище "Любен Каравелов".

Светла Иванова и Атанас Недялков се състезаваха за тази позиция и през юли, когато се проведе конкурса за директор на учебното заведение. Тогава Иванова беше класирана на първо място, а Недялков остана трети.

4 училища в региона с нови директори

Сега подборът ще бъде извършен не чрез конкурс, а съгласно изискванията на член 329 от Кодекса на труда, който гласи: "При закриване на част от предприятието, както и при съкращаване в щата или намаляване на обема на работата, работодателят има право на подбор и може в интерес на производството или службата да уволни работници и служители, длъжностите на които не се съкращават, за да останат на работа тези, които имат по-висока квалификация и работят по-добре".

Според Тошков такава процедура е следвана и преди две години при сливането на две училища в Балчик.

Междувременно педагогическият колектив на училище "Любен Каравелов" излезе с писмо в подкрепа на настоящия си директор Светла Иванова.