Западната преса с изводите за надпреварата за генерален секретар на ООН
Западната преса с изводите за надпреварата за генерален секретар на ООН / БГНЕС

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който се очертава да бъде деветият генерален секретар на ООН, е известен като човек на действието. Той е католик, умерен социалист и проевропейски настроен политик, който е бил и върховен комисар на ООН за бежанците, предаде Франс прес.

По-убедителен в сравнение с конкурентите си за поста на генерален секретар на ООН по време на изслушванията пред Общото събрание, бившият шеф на агенцията на ООН за бежанците, се наложи като фаворит за наследяване на поста на Бан Ки-мун, чийто втори мандат изтича в края на годината.

Гутериш беше начело във всички неформални гласувания в Съвета за сигурност. В последния шести вот вчера той получи 13 одобрителни гласа и 2 гласа "без мнение". В предходните пет гласувания той получи съответно 12, 11, 11,12, 12 насърчителни гласа, припомня британският в. "Дейли телеграф". Според дипломати днес единият от двата гласа "без мнение" за Гутериш е бил подаден от една от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, имащи право на вето (САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай), допълва Ройтерс.

Гутериш е на 67 години. Равносметката от двама му мандата начело на Върховния комисариат за бежанците на ООН /2005-2015 г./ е белязана от реформа във вътрешната организация на ведомството, която позволи да се намали една трета от персонала, базиран в Женева с цел увеличаване на капацитета за спешна намеса на международно ниво, допълва Франс прес

Антониу Гутериш е явен фаворит за поста генерален секретар на ООН (ВИДЕО)

В момент на най-тежката бежанска криза, която е познал светът и която се обостри заради войната в Сирия, Гутериш не престана да отправя призиви към международната общност да прояви по-голяма солидарност към милионите мигранти и кандидати за убежище.

Гутериш е инженер по образование. Роден е в Лисабон на 30 април 1949 г. Започва политическия преход в лоното на католически движения, преди да влезе в Португалската социалистическа партия. Депутат става за първи път през 1976 г. в първия парламент на Португалия след края на 50-годишната диктатура. След това прекарва дълго време в парламента, където си спечелва репутацията на добър оратор. Заради умението да надделява в словесните спорове той дори получава прякора "говорещ къртачен чук".

През 1992 г. Гутериш става генерален секретар на Португалската социалистическа партия, която по онова време е в опозиция. Под ръководството му социалистите печелят парламентарните избори през октомври 1995 г. и тази победа изпраща Гутериш на премиерския пост. Тогава Португалия преживява период на бърза експанзия и на почти никаква безработица. Това позволява пък на премиера Гутериш да създаде минимален гарантиран доход - една от ключовите мерки на правителството му. Като премиер Гутериш се показва като отговорен политик, отворен към диалога. В качеството си на убеден европеец той си поставя за цел влизането на страната му в Еврозоната и постига успешно това. Партията на Гутериш печели парламентарните избори и през 1999 г. и той отново е премиер.

"Ню Йорк пост": Антониу Гутериш е фаворит, но Кристалина Георгиева е силна конкуренция

Критици на Гутериш го упрекват, че е допринесъл за победата на "не"-то по време на референдума от 1998 г. за декриминализиране на абортите, тъй като в качеството си на пламенен католик той никога не е крил сдържаното си мнение към доброволното прекратяване на бременността.

На международната сцена Гутериш печели слава с дипломатическите си умения, които прилага по отношение на кризата в Източен Тимор, бившата португалска колония, опустошена от кланетата на проиндонезийските милиции през 1999 г. след победата на референдума на привържениците на самоопределянето. Тогава Гутериш успява да убеди международната общност, че е необходима намеса на ООН в Източен Тимор.

В първата половина на 2000 г. Португалия е ротационен председател на ЕС и това председателство по времето, когато Гутериш е премиер, се смята за успех, тъй като тогава е организирана първата среща на върха ЕС-Африка и е приет Лисабонският дневен ред за растеж и заетост.

Но в Португалия популярността на Гутериш започва да намалява. Икономическата ситуация се влошава. В края на 2001 г. социалистите губят общинските избори и техният генерален секретар подава оставка от премиерския пост насред мандата си. Той се отказва от политиката, за да се посвети на дипломатическата кариера зад граница. Но оттогава името му се споменава за потенциален кандидат на всички президентски избори в Португалия. Самият Гутериш обаче винаги е отказвал да се кандидатира за този пост с аргумента, че обича действията и нещата, които го задължават да се намесва постоянно.

Гутериш има две деца от първия си брак. Съпругата му е починала през 1998 г. и той се жени след това отново.

Виталий Чуркин, постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН обяви, че днес Съветът ще гласува официално резолюция, с която ще предложи на Общото събрание да одобри кандидатурата на бившия португалски премиер Антониу Гутериш за нов генерален секретар на световната организация.

Ние пожелаваме всичко най-добро на господин Гутериш при изпълнението на задълженията му като генерален секретар на ООН в идните пет години, каза Чуркин.
Ако препоръката на Съвета за сигурност се спази от Общото събрание на ООН, Гутериш ще опровергае очакванията на наблюдателите. От няколко месеца те прогнозираха представител на Източна Европа да оглави международната организации, тъй като това е единственият регион в света, който не е получавал поста. Идеята, че жена ще бъде начело на ООН след осем мъже също както изглежда няма да се реализира.

"Гардиън": Бързият край на надпреварата беше особен удар за Кристалина Георгиева

Кандидатурата на българката Кристалина Георгиева, издигната миналата седмица от българското правителство, изглеждаше такава, която може да промени нещата, но европейската комисарка по бюджета и бивш вицепрезидент на Световната банка не беше убедителна. На гласуването днес в Съвета за сигурност тя получи 8 негативни гласа, от които 2 на страни имащи право на вето. Георгиева получи само 5 насърчителни гласа и 2 гласа "без мнение", припомня Франс прес. По този начин Георгиева споделя 7-8 място със словенеца Данило Тюрк. Той също има 5 насърчителни гласа, 8 отрицателни гласа и 2 гласа "без мнение", отбелязва в. "Дейли телеграф". 4 от негативните гласове за Тюрк са от страни имащи право на вето, допълва Франс прес.

Другата българка в надпреварата Ирина Бокова получи 7 насърчителни гласа, 7 отрицателни гласа и 1 глас "без мнение", допълва "Дейли телеграф". Франс прес отбелязва, че 2 от отрицателните гласове са били от страни имащи право на вето. Бокова остана на четвърто място.

Бокова се изкачи четвърта в гласуването за ООН, Георгиева остана осма

Второ-трето място се дели от сърбина Вук Йеремич и словака Мирослав Лайчак. Йеремич е със 7 окуражителни гласа, 6 негативни гласа и 2 гласа "без мнение", пише "Дейли телеграф". 3 от отрицателните гласове за Йеремич са били от страни имащи право на вето, допълва Франс прес. Същият резултат като Йеремич има и словакът Мирослав Лайчак, допълва в. "Дейли телеграф". Лайчак е получил 2 негативни вота от страни имащи право на вето, добавя Франс прес.

След Бокова на пето място е новозеландската кандидатка Хелън Кларк. Тя има 6 окуражителни гласа, 8 отрицателни и 1 "без мнение", пише "Дейли телеграф". 3 от отрицателните гласове са от страни имащи право на вето, допълва Франс прес
На шесто място е аржентинката Сусана Малкора. Тя има 5 насърчителни гласа, 7 отрицателни и 3 "без мнение", като 1 от отрицателните е от страна имаща право на вето.

В дъното на класацията са македонецът Сърджан Керим и молдовката Наталия Герман. Керим има 5 окуражителни гласа, 9 отрицателни гласа и 1 "без мнение". 3 от отрицателните гласове са от страни имащи право на вето. Герман има 3 окуражителни гласа, 11 отрицателни и 1 "без мнение". 3 от отрицателните гласове са о страни имащи право на вето, предаде Франс прес.

Източник: БТА