Опознай Стара Загора: Топ 5 на местата, които да посетите
Опознай Стара Загора: Топ 5 на местата, които да посетите / снимка: Dariknews.bg, архив

На 5 октомври един от най-древните градове в Европа отбелязва своя празник. Стара Загора е носила много имена през годините, но най-често се споменават следните: Берое, Августа Траяна, Иринопол, Боруй, Верея, Ески Загра, Железник. Най-ранните следи от цивилизация в региона на Стара Загора се отнасят към края на 7-то хилядолетие пр. Хр.

Стара Загора празнува!

Днес градът съчетава по неповторим начин следите от богатата си история със съвременни архитектурни решения.

Вижте топ 5 на местата, които задължително да посетите, когато сте в Стара Загора.

1. Античен форум Августа Траяна

Форумът на античния римски град Августа Траяна се намира в централната градска част. Обектът е разкрит след строителни работи в района на Съдебната палата. Античният форумен комплекс е едно от най-монументалните съоръжения в римския град Августа Траяна. Основател на града е император Траян (98-117 г.), откъдето идва и името му. Днес там е изградена трибуна за зрители, а форумът се използва за сцена за редица оперни, театрални, балетни и фестивални прояви.

Опознай Стара Загора Топ 5 на местата които да посетите
netinfo

Източник снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

2. Парк "Бедечка"

Паркът е залесен от 1958 година и заема площ от 1060 дка. В него се намира "Старият чинар", на възраст около 500 г., обявен за природна забележителност. През парка тече река Бедечка, откъдето идва и името му. Там се намира и изкуственото езеро "Загорка", в което гнездят патици и може да се разходите с водно колело.

Опознай Стара Загора Топ 5 на местата които да посетите
netinfo

3. Регионален исторически музей

Регионалният исторически музей е разположен в центъра на града. В неговия фонд се пазят хиляди важни експонати. Витрините на музея проследяват историческите епохи. Районът на Стара Загора е обитаван от най-дълбока древност,а свидетелства за това могат да се видят в първата експозиционна зала на музея.

Опознай Стара Загора Топ 5 на местата които да посетите
netinfo

При строежа на новата сграда на музея работниците попаднали на интересна находка - точно в основите на сградата те открили част от главната улица на римския град - "кардо максимус"- която свързвала Южната и Северната порта на града. Частта, открита под музея, се намирала само на 30 м от Южната порта в крепостната стена, обграждала Августа Траяна. Специалисти я реставрирали и консервирали и днес може да бъде видяна в приземното ниво на музея - експонирана "in situ"- там, където е намерена.

Опознай Стара Загора Топ 5 на местата които да посетите
netinfo

Източник снимка: bulgariatravel.org

4. Парк "Митрополит Методи Кусев" (Аязмото)

Митрополит Методи Кусев инициира създаването на парка през 1895 г., като организира първата кампания по залесяването и превръща почти голия "Ахмак баир" в прекрасна градина, разполагаща с уникални за България дървесни видове внесени от Ливан, Турция, Гърция, Испания, Италия. "Аязмото" е любимо място на старозагорци за отдих на открито. Паркът е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка, заети от разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти. Част от територията му представлява паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение.

Опознай Стара Загора Топ 5 на местата които да посетите
netinfo

Източник снимка: tour.starazagora.bg

5. "Бранителите на Стара Загора"

Внушителният мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора" е издигнат, за да напомня за битката от 31 юли 1877 година, когато българското опълчение, под развятото Самарско знаме, получава своето бойно кръщение. Високият 50 метра монумент наподобява именно развято знаме. В основите му е костницата на загиналите, гори и вечен огън в конструкция, изпълнена под формата на щикове, а скулптурната композиция от шестима опълченци и руски офицер символизира 6-те български дружини, които за първи път влизат в бой под командването на руските офицери.

Опознай Стара Загора Топ 5 на местата които да посетите
netinfo

Източник снимка: klearchosguidetothegalaxy.blogspot.com

Самарското знаме е един от най-славните трикольори на Българската армия. Създадено от монахини от град Самара, то е дарено на опълченците по време на Руско-турската война.