Стара Загора празнува!
Стара Загора празнува! / Dariknews.bg, архив

Днес се навършват 137 години от полагането на основния камък за възстановяването на опожарена Стара Загора.

Опознай Стара Загора: Топ 5 на местата, които да посетите

На 23 септември 1879 година (5 октомври нов стил) Алеко Богориди - генерал-губернатор на Източна Румелия, в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета на Стара Загора Стефан Салабашев, на служебни лица и много граждани, полага основния камък за възстановяване на града. Мястото е в центъра на Стара Загора, днешният парк „5 октомври".

От 9.00 ч. в катедрален храм „Свети Димитър" ще се състои тържествена Света литургия. В този час започва и тържествена сесия на Общински съвет Стара Загора, на която ще бъдат удостоени новите почетни граждани.

В 10:00 часа ще бъдат поднесени цветя на символичния камък за възстановяването на Стара Загора, 15 минути по-късно е тържествения ритуал за издигане на Националното знаме на Република България. Празничното шествие тръгва в 10.30 ч. по бул. „Цар Симеон Велики".

Час по-късно на площада пред общината ще започне празничен хоров концерт на Държавна опера Стара Загора.

Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон' 2016" се открива от 18.00 ч. в изложбена зала „Байер".

Кулминацията на празничната програма е концертът на Иво Папазов и неговия оркестър - „Ехо от Тракия", който започва в 19.00 ч. на площада пред Общината