Опазването на културното наследство в Близкия Изток отново на дневен ред в ЮНЕСКО
Опазването на културното наследство в Близкия Изток отново на дневен ред в ЮНЕСКО / БГНЕС, архив

Проблемите с опазването на културното наследство в Близкия Изток и проектобюджетът на ЮНЕСКО за 2018-2021 г. ще бъдат в центъра на дискусиите на започващата в Париж сесия на Изпълнителния съвет на международната организация. Форумът ще продължи до 18 октомври.

В навечерието на сесията международни експерти констатираха с тревога на срещи в Париж, че на черния пазар се предлагат все повече предмети с историческа ценност, идващи от Близкия Изток. "Музеите са разграбени, най-древни артефакти се продават на частни колекционери", цитира ТАСС коментар на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Бокова: Един народ, който не познава себе си и своята култура, е беден духовно

По-рано ставаше дума най-вече за Сирия и Ирак, където бойци на групировката "Ислямска държава" разрушиха много паметници. Днес ценностите идват от още по-обширен регион, констатира тя.

Бокова призова например да бъде защитено културно-историческото наследство на Йемен след новите разрушения в старата част на Сана при въздушния удар от 20 септември. В Париж са получени данни и фотоматериали за сериозни щети, нанесени на исторически сгради в района, включен през 1986 г. в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО по традиция внимателно следи дейността на медиите в света и спазването на правата на журналистите. Изпълнителният съвет ще обсъди и тези теми. Свободният достъп до информация е сред основните условия за успешно осъществяване на Целите за устойчиво развитие, изтъква ЮНЕСКО.

Останките от древните реликви на Палмира от птичи поглед (ВИДЕО)

и още: Древният град Палмира след влизането на сирийската армия (ВИДЕО)

Във връзка със среща на Международната програма за развитие на комуникациите в Париж миналата седмица ЮНЕСКО отбеляза, че е важно "да бъдат осъдени всякакви посегателства срещу живота на медийни служители и наказани виновниците за тези престъпления".

Ирина Бокова поднесе съболезнования на семейството и близките на холандския фоторепортер, убит в Либия на 2 октомври. Йерун Урлеманс е бил застрелян от снайперист в Сирт - последната крепост на ИД в Либия, съобщиха осведомителните агенции. Според негов колега това е станало, докато фотожурналистът е придружавал екип, разминиращ отвоюван район от града.

Източник: БТА