Бокова: Един народ, който не познава себе си и своята култура, е беден духовно
Бокова: Един народ, който не познава себе си и своята култура, е беден духовно / БГНЕС, архив

Един народ, който не познава себе си и своята култура, е беден духовно и е по-склонен да проявява нетолерантност към други култури, да бъде враждебен. Познаването на собствените корени дава на хората увереност и стабилност в себе си, каза във Велико Търново генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Тя приветства участниците в двайсетото издание на Старопланинския събор "Балканфолк" и присъства на откриването на паметник на създателя на събора Илиян Николов.

Борисов се срещна с Бокова

Ирина Бокова припомни, че конвенцията на ЮНЕСКО за съхраняване на нематериалното културно наследство е приета през 2003 година. Тя посочи, че България е вписала четири значими елемента в представителния списък от шедьоври на нематериалното наследство. Това са Бистришките баби, нестинарството, традицията за изработката на Чипровските килими и празникът "Сурва".

Бокова допълни, че има идея в списъка да бъде включена мартеницата, съвместно с Молдова, Румъния и Македония, работи се за включването на Фестивала в Копривщица, и на българските читалища.

Ирина Бокова отбеляза, че в рамките на мандатите си като генерален директор на ЮНЕСКО е подкрепила български учени и изследователи да участват към различните програми на организацията. Създаден е Център за нематериално културно наследство в София, който се занимава с традициите, историята и обичаите на Източна Европа, както и много инициативи и конференции, свързани с това България да стане по-видима и по-уважавана на картата на света.

Бокова: Усещам подкрепата на много българи

При откриването на паметника кметът на Велико Търново Даниел Панов каза, че историята ще запомни Илиян Николов като създател на един от най-значимите фестивали за традиционни и народни изкуства в Европа в който са участвали над 160 хиляди български и чуждестранни изпълнители.

Източник: БТА