Клинтън разкритикува Тръмп, че е избегнал плащането на данъци; той се защити
Клинтън разкритикува Тръмп, че е избегнал плащането на данъци; той се защити / Guliver/Getty Images

Кандидатът на демократите на президентските избори в САЩ през ноември Хилари Клинтън разкритикува своя основен съперник, републиканеца Доналд Тръмп, че е избегнал плащането на данъци, предаде АП.

Рекорден брой зрители гледали първия телевизионен дебат Клинтън-Тръмп

На предизборна проява в ключовия спорен щат Охайо Клинтън обвини Тръмп, че е превърнал корпоративните машинации в бизнес модел. Повод за критиките стана скандално изказване на Рудолф Джулиани, близък съветник на кандидата на републиканците за президент на САЩ, че той е гений, ако е успял да избегне плащане на федерални данъци.

Петте предизборни кошмара на Хилари Клинтън

Ако Тръмп не е бил използвал в своя полза загубите от бизнеса си, за да не плати данъци, е щял да бъде съден от бизнес партньорите и акционерите си. "Истината е, че той е гений", каза Джулиани.

Вестник "Ню Йорк таймс" разполага с данъчни документи от 1995 г., които показват, че милиардерът е отчел загуби от 916 млн. долара - достатъчно голяма сума, за да не плаща федерални данъци в продължение на 18 години. "Що за гений трябва да си, за да загубиш един милиард долара за една-единствена година?", попита Клинтън, цитирана от ДПА.

Тръмп сам призна, че понякога говори прибързано (ВИДЕО)

Тръмп не остана длъжен на критиките."Използвах по легален начин данъчните закони в моя изгода и в полза на моята компания, инвеститори и служители", каза той, цитиран от ДПА.

Хилари Клинтън си е върнала преднината пред Доналд Тръмп след първите телевизионни дебати между двамата, на 26 септември, на които според мнозина е победила, предаде АФП, като се позова на две проучвания на общественото мнение.

Хилари Клинтън възстанови преднината си пред Тръмп

Според първата анкета, проведена от социологическата агенция "Морнинг кънсълт" за списание "Политико", Клинтън води с 6% пред Тръмп. За демократката възнамеряват да гласуват 42% от участниците в допитването, а за републиканеца - 36%.
Преди дебатите Тръмп водеше с 1 пункт пред Клинтън в тези анкети - 39 срещу 38%.

Според второто проучване, на института Оу Ар Си за телевизия Си Ен Ен, кандидат-президентката на демократите има преднина от 5% пред своя републикански съперник. За Клинтън възнамеряват да гласуват 47% от участниците в анкетата, а за Тръмп - 42%.

Аналогично допитване от началото на миналия месец отреди преднина от 2 на сто на републиканеца пред демократката - 45 срещу 43%.

Източник: БТА