Първанов: Ще поставим въпроса за вот на недоверие в сферата на сигурността
Първанов: Ще поставим въпроса за вот на недоверие в сферата на сигурността / БГНЕС, архив

АБВ ще постави въпроса за вот на недоверие към правителството в сферата на сигурността, съобщи лидерът на АБВ и президент на България в периода 2002-2012 Георги Първанов. Той направи този анонс по повод поканата от страна на БСП да проведат разговори за вота на недоверие към кабинета в понеделник.

„Да, имаме покана от председателя на Националния съвет на БСП. По принцип не съм от тези, които реагират на часа на определена дата и час на преговори - това е тип повиквателна, не покана. В понеделник няма да мога. С моя екип сме заети с други ангажименти", заяви Първанов, цитиран от Фокус.

БСП търсят подкрепа от АБВ и ДПС за вот на недоверие

По думите на лидера на АБВ от партията са готови да водят разговори по отношение на това кои са болезнените и тежките теми в управлението на страната. „Те ще поставят вероятно външната политика - тема, която ние коментираме преди всички. Ние ще поставим въпроса за вот на недоверие в сферата на сигурността, в широкия смисъл на думата „сигурност" - от военната до вътрешната, през границите на страната", отбеляза Георги Първанов.

Според него това са много по-тежки проблеми, към които хората проявяват много по-висок интерес и очакват адекватен отговор от управляващи и опозиция.

АБВ постави условие на БСП за подкрепа на вота на недоверие

От думите на Първанов стана ясно, че АБВ иска от столетницата да обяснят какви са били истинските причини за провала на преговорите между двете партии за президентските избори. "Да ни гледат в очите и да ги обясняват, тъй като отново, което чухме в медиите, бяха откровени лъжи", подчерта той.

Реформаторите: Вот на недоверие към кабинета? Няма шанс

Двете леви партии водеха разговори да се обединят в подкрепата си около един кандидат за президент, като за такъв се сочеше ген. Румен Радев. Преговорите обаче се провалиха.

Бивш ректор на НАТФИЗ застава до Ивайло Калфин в президентската битка

Така на изборите ще се явят кандидатпрезиденските двойки Румен Радев-Илияна Йотова, подкрепена от БСП, и Ивайло Калфин-Любомир Халачев, подкрепена от АБВ.