Смилянският фасул удари 10 лв. за кило
Смилянският фасул удари 10 лв. за кило / Дарик архив

До 10лв. удари кило от новата реколта на прочутият смилянски фасул. Скока на цената на деликатесния бобен сорт бе представена на провеждащото се в Смолян изложение „Подкрепете българското”. Производителите обясняват увеличението с по-малките добиви заради сушата през лятото. Цена над 8 лв. е спекулативна, коментира Сафидин Чикуртев, председател на Земеделската кредитна кооперация в Смилян, която е притежател на запазената марка на смилянския фасул.

Преобладаваща част от производителите продават едрия смилянски фасул при миналогодишните стойности - до 8 лв., а поскъпването е наложено само от единици от търговците, уточнява Чикуртев. Той обяснява, че повечето фермери отхвърлят варианта да увеличат цената до 10 лв. с мотива „Грехота е да се продава толкова скъпо”. Добивите през тази година са с 20-30 процента по-ниски от миналогодишните заради лошите метеорологични условия, но според Чикуртев това не трябва да повлиява на цената. При стопаните, които не са поливали фасулените ниви, реколтата е почти наполовина от обичайната.

За да бъдат коректни към клиентите си, от кооперацията настояват всеки производител да изписва на етикета своето име и телефон. Купувачите трябва да следят за тези данни на етикета, за да са сигурни в произхода, препоръчва Чикуртев.

В салона на Военния клуб в Пловдив пък ще се състои среща на заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев и представители на Министерството на земеделието и храните със земеделски стопани от област Пловдив.

По-късно - в 13.00 часа на пловдивския площад "Централен" се открива изложение под надслов "Подкрепяме българското" - кампания на Министерството на земеделието и храните с подкрепата на Община Пловдив.