Бил ли е машинистът на катастрофиралия влак в Ню Джърси пиян или дрогиран?
Бил ли е машинистът на катастрофиралия влак в Ню Джърси пиян или дрогиран? / БГНЕС, архив

В момента на жп катастрофата в американския град Хоубоукън, щата Ню Джърси, машинистът на влака Томас Галахър не е бил под влияние на алкохол или наркотици, сочат резултатите от медицинска експертиза, цитирани от телевизия Ей Би Си и ТАСС.

Според служител на вътрешното министерство 48-годишният Галахър сътрудничи на следствието, а резултатът от анализа за наличие на следи от алкохол или наркотични средства в кръвта му е отрицателен.

Влак се вряза в гара в Ню Джърси, има загинали и десетки ранени (ВИДЕО/СНИМКИ)

Причините за катастрофата, при която загина един човек и бяха ранени над сто, още не са ясни, но след случилото се отново се заговори за проблемите със сигурността на американските влакове и недостатъчните инвестиции в железопътния транспорт.

Операторът на катастрофиралия влак - компанията Джърси Транзит, призна, че поради липса на средства нито един от нейните локомотиви не е оборудван със система за автоматичен контрол на скоростта, която би предотвратила подобни катастрофи, предаде Франс прес.

Влакова катастрофа взе три жертви в американския щат Ню Джърси в четвърнък. Десетки хора бяха ранени. По неизвестни причини крайградски влак не намалил скоростта си при подхода към гара в град Хоубоукън. Композицията излязла от релсите с пълна скорост и се врязала в перона, разрушавайки металните колони на навеса.

Източник: БТА