ЕкзоМарс влиза в орбитата на Червената планета на 19 октомври
ЕкзоМарс влиза в орбитата на Червената планета на 19 октомври / ThinkStock/Getty Images

Експедицията "ЕкзоМарс" на 19 октомври ще влезе в орбитата на Червената планета и ще започне изучаването на нейната повърхност, предаде ТАСС.

"В най-скоро време, още на 19 октомври, "ЕкзоМарс" ще попадне в орбитата на планетата и ще изследва нейната повърхност, след което ще бъде спуснат десантният модул", заяви ръководителят на държавната корпорация "Роскосмос" Игор Комаров на среща с президента на Русия Владимир Путин.

Вижте първото изображение на Червената планета от "ЕкзоМарс"

Мартенският старт на мисията Комаров нарече знаково събитие, тъй като той увенча над 10-годишния труд на учените. "Ще бъде отработена технологията на кацането и тествана апаратурата, която ще изследва повърхността на Марс. От орбитата приборите ще изследват атмосферата на Марс и ще изпратят важни научни данни на специалистите", допълни Комаров.

Отлагат втория етап на проекта "ЕкзоМарс" за 2020 г.

"На следващия етап, към 2020 година, ние планираме изстрелването на модул, който да може да каца и излита, отбеляза ръководителят на "Роскосмос". На този етап от усвояването на Марс се предвижда кацане, събиране на образци, отработването на технологията по излитането и връщането на полезния товар с пробите от почвата на планетата на Земята.

Източник: БТА