АБВ предлага промени в Наказателния кодекс за трафика на хора
АБВ предлага промени в Наказателния кодекс за трафика на хора / Sofia Photo Agency, архив

По инициатива на Ивайло Калфин парламентарната група на АБВ внесе в деловодството на Народното събрание пакет промени в Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на партията.

Предложенията са изработени от Правния съвет на партията и са консултирани с експерти по наказателно право и процес. Идеите са били обсъдени и на среща между представителите на АБВ Бойко Найденов, Марин Киров и Светослав Белемезов спредставители на Центъра за превенция и противодействие на корупцията (БОРКОР).

Предложение: Затвор за трафикантите на бежанци

От АБВ предлагат промени в Наказателния кодекс, целящи по-строги наказания за трафик на хора, каналджийство и противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават и да преминават в страната.

По отношение на същите престъпления се предлага да се регламентира, че за извършването им по решение или по поръчение на група, организация или организирана престъпна група, санкцията е по-строга, т.е. предвижда се квалифициран състав.

Над 70% от мигрантите са млади мъже от Афганистан

Предвижда се наказателна отговорност и за приготовление и подбуждане към каналджийство и противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната.