Кандидат за Белия дом не можа да назове нито един чуждестранен лидер
Кандидат за Белия дом не можа да назове нито един чуждестранен лидер / Guliver/Getty Images

Гари Джонсън, независим претендент за президент на САЩ, не можа да назове нито един чуждестранен лидер, след като преди три седмици стана ясно, че не чувал за град Алепо в Сирия, предаде Франс прес.

Кандидатът на Либертарианската партия остана безмълвен близо минута в предаване на телевизия Ем Ес Ен Би Си снощи, когато журналист го помоли да цитира предпочитаните от него ръководители на други държави.

"Кой е любимият ви чуждестранен лидер? От който и да било континент или страна, кажете името на ръководител, когото уважавате и от когото се възхищавате, без значение кой", каза журналистът Крис Матюс.

Първи отговори кандидатът за вицепрезидент на либертарианците Уилям Уелд: "Моят е Шимон Перес".

Почина нобеловият лауреат за мир Шимон Перес

"Говоря за живи политици", отвърна журналистът, обръщайки се към Джонсън. "Трябва да знаете. Без значение от кой континент - в Канада, Мексико, Европа, в Азия, Латинска Америка, в Африка - назовете чуждестранния лидер, когото уважавате", настоя телевизионният водещ.

Струва ми се, че това е моята минута "Алепо", призна тогава Гари Джонсън, намеквайки за друг свой гаф - от началото на септември, когато попита "Какво е Алепо?", след като му зададоха въпрос за града, който е в епицентъра на сирийския конфликт.

След това Джонсън направи нов опит с "бившия президент на Мексико", но не можа да си спомни името му, отдавайки това на "главоболие". Тук кандидатът за вицепрезидент Уелд му се притече на помощ, възкликвайки "Фокс", имайки предвид бившия мексикански президент Висенте Фокс (2000-2006 г.).

"Фокс! Той беше гениален!", включи се Джонсън, докато журналистът се обръщаше вече към Уелд, а той цитираше името на германския канцлер Ангела Меркел.

За конфузната ситуация с Алепо Джонсън обясни, че тогава помислил, че става въпрос за акроним, а не за сирийския конфликт.

Източник: БТА