Започва началото на края на мисията Розета
Започва началото на края на мисията Розета / Guliver/Getty Images

Тази вечер започва обратното броене за европейската сонда "Розета", която ще започне продължително спускане към кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко до очаквания утре финален сблъсък с повърхността й, предаде Франс прес.

С това ще бъде сложен край на космическа одисея, продължила повече от 12 години и приключила с успешно 24-месечно ескортиране на кометата.

Изпратените от "Фила" данни изумяват учените

Мисията "Розета", планирана през 1993 г. от Европейската космическа агенция (ЕКА), цели да се опознае по-добре формирането на Слънчевата система. Кометите, формирали се преди 4,5 милиарда години, са сред най-примитивните обекти в Слънчевата система.

Мисията на стойност 1,4 милиарда евро позволи да се съберат много данни, които години наред ще бъдат изследвани от учените. Тя бе белязана и от перипетии, свързани със спускаемия модул "Фила", който на 12 ноември 2014 г. извърши първото кацане на повърхността на комета. От юли 2015 г. модулът "замлъкна". Местонахождението му бе открито от сондата в началото на септември т.г.

ЕКА окончателно преустанови връзката с модула "Фила"

След като бе изстреляна през 2004 г. и измина над 7 милиарда км, "Розета" от август 2014 г. ескортира 67Р/Чурюмов-Герасименко, която се отдалечава все повече от Слънцето.

Сблъсъкът на сондата с кометата ще стане на повече от 700 милиона км от Земята.

С нови данни от сондата „Розета" учени ще изследват възникването на живота на Земята

Тази вечер към 20 ч. и 50 мин. по Гринуич, когато ще е на около 20 км от кометата, сондата ще включи двигателите си за три минути, за да бъде изведена на траектория, която позволява директен сблъсък с 67Р/Чурюмов-Герасименко. След това сондата ще започне бавно над 14-часово спускане, като скоростта й постепенно ще се увеличи.

За първи път в историята космически апарат кацна на комета

При проектирането на сондата не е предвидено тя да извърши меко кацане. Инженерите обаче са направили нужното, за да може сблъсъкът й с кометата да е контролиран. Очаква се "Розета" да се блъсне в 67Р/Чурюмов-Герасименко утре към 11 ч. и 20 мин. по Гринуич.

Източник: БТА