С нови данни от сондата „Розета” учени ще изследват възникването на живота на Земята
С нови данни от сондата „Розета” учени ще изследват възникването на живота на Земята / снимка: Guliver/Getty Images

Срещата на кометата Чурюмов-Герасименко със Слънцето под внимателния поглед на сондата „Розета” в нощта на сряда срещу четвъртък, позволи на учените да се сдобият с богат урожай от нови данни, които ще им помогнат да разкрият как е възникнал животът на Земята, съобщават световните информационни агенции.

Кометата Чурюмов-Герасименко достигна до своя перихелий, което означава точката от нейната орбита, която е най-близка до Слънцето, в 2.03 ч. по Гринуич. От снимките, получени от навигационната камера на космическия апарат NavCam, пролича, че кометата е доста активна през нощта.

На кадрите личат навсякъде струи от газ и прах. Другата камера на Розета, „Озирис” също засне зрелищни ракурси на кометата в момент на освобождаване на газове. Те бяха показани от Европейската космическа агенция в четвъртък следобед. Кометата, която е съставена от лед, минерали и органични частици, отстоеше в този момент на 186 млн. км от Слънцето и на 265 млн. км от Земята.

Най-значимите космически събития през 2014-а

Европейската сонда „Розета” присъства на спектакъла на безопасно разстояние от 330 км от кометата. Всичките й инструменти на борда бяха задействани, за да бъдат направени снимки, да бъдат уловени частици прах и да бъдат тествани газовете.

В същото време малкото роботче „Фила”, което кацна преди девет месеца на Чурюмов-Герасименко, не се намираше в добра форма и остана нямо, тъй като сондата бе твърде далеч от него, за да осъществи връзка.

„Розета” е в прекрасно работно състояние”, изтъкна Силвен Лодио, отговорник за управлението на космическия апарат. „Тя продължава пътешествието си заедно с кометата, която вече се отдалечава от Слънцето”, допълва той. Със всяко свое минаване през 6 години край нашата звезда, малката комета губи по няколко десетки сантиметри от масата си.

Учените продължават да трупат богати масиви от данни, получени от „Розета”. Съставът на кометата е от органични зрънца с голям размер, които евентуално са могли да заплодят с живот океаните.

Всички органични молекули, необходими за появата на живота, присъстват на кометата Чурюмов-Герасименко, твърдят специалистите от Европейската космическа агенция.

Източник: БТА