Депутатите ще си почиват днес, парламентът не събра кворум
Депутатите ще си почиват днес, парламентът не събра кворум / БГНЕС
Депутатите ще си почиват днес, парламентът не събра кворум
90055
Депутатите ще си почиват днес, парламентът не събра кворум
Депутатите ще си почиват днес, парламентът не събра кворум
  • Депутатите ще си почиват днес, парламентът не събра кворум
  • Депутатите ще си почиват днес, парламентът не събра кворум

Парламентът не успя да събере кворум и днешният ден ще е почивен за депутатите. След три опита, от 09:00 до 09:30 часа, в пленарната зала имаше по-малко от 121 депутати. Народните представители от БСП и ДПС не се регистрираха, а депутатите от останалите парламентарни групи не бяха в пълен състав. Социалистите бяха категорични, че причината за бойкота на пленарното заседание е номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. От ДПС намекнаха, че ако липсата на кворум стане честа практика, вероятно идва време за предсрочни избори.

Кабинетът издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Депутатите от БСП не влязоха в пленарната зала, защото обявиха бойкот на пленарното заседание заради номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Депутатът от левицата Жельо Бойчев обясни, че управляващото мнозинство е пред разпад. В отговор на това народният представител Десислава Атанасова обвини левицата, че често лиспва в зала:

"Въпросът е кой управлява - госпожа Цецка Цачева, която не може да събере депутатите от ГЕРБ, господин Цветан Цветанов, който по същото време прави конференция срещу тероризма или господин Бойко Борисов, който привиква народните представители на ГЕРБ по кръстовищата да търси кандидата си за президент? Така или иначе това правителство и водената от него политика си отиват. Предсрочните избори са неизбежни", заяви Бойчев.

Реакции след номинирането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

"Колеги призовавам ви ако успеете все пак някакси да съберете 48 подписа, да водим дебата за външната политика в пленарната зала - там, откъдето вие много често отсъствате", каза Атанасова.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов припомни думите на премиера Бойко Борисов, че кворумът е задължение на управляващите, а не на опозицията:

"Това е преди всичко отговорност и задължение на опозицията и това е един сериозен знак за това, че в парламента няма управляващо мнозинство. Започва процес на разпадане на управляващото мнозинство", коментира Имамов.

На фона на липсващия кворум, партиите в ляво се вълнуват и от събирането на подписи за внасяне на вот на недоверие към правителството на тема външна политика. Тук обаче изплуват отново обтегнатите отношения между БСП и АБВ. Според депутатите на Георги Първанов ръководството на социалистическата партия трябва да покани АБВ на официални преговори, за да получи депутатски подписи.

Първанов: Митов да освободи поста си, такава излагация не е имало

"Просто няма да ги дадем подписите ако няма лидерски срещи или няма от лидерите на двете партии договорка какво се прави, и то по инициатива на БСП", заяви депутатът от АБВ Кирил Цочев.

"Има си официален ред. Тя не може да става през задния вход.Не може на парадния вход да не желаят комуникация с нас, а през задния вход, когато е нужно, да искат да ни употребяват и да търсят подкрепа", коментира народният представител от АБВ Мариана Георгиева.

Остава обаче върпосът утре парламентът ще успее ли да събере кворум. Първа точка за петърното пленарно заседание е законът за забрана на бурките на Патриотичния фронт.