Въздушни удари поразиха най-големите болници в източната част на Алепо
Въздушни удари поразиха най-големите болници в източната част на Алепо / БГНЕС, архив

Двете най-големи болници в държаната от бунтовниците източна част на сирийския град Алепо са улучени от въздушни удари и временно са спрели работа, съобщи подкрепящата тези здравни заведения неправителствена организация, цитирана от Франс прес.

"Атаката настъпи в 04.00 ч. сутринта. Военен самолет ги удари преднамерено", заяви Адхам Сахлул от медицинската НПО "Сирийско-американско медицинско дружество" със седалище в САЩ.

128 души, сред които 20 деца, загинаха при бомбардировки в Алепо

Сирийската бойна авиация започна концентрирани въздушни удари по бунтовнически позиции в Алепо и околните райони, съобщи сирийски военен източник, цитиран от Ройтерс.

Ударите са поразили държания от бунтовниците град Хан Туман южно от Алепо. Унищожени са бронетехника и други коли, някои от които били оборудвани с картечници.

Сирийските войски се бият с бунтовниците на няколко фронта в сухопътни битки в Алепо, съобщиха бунтовнически източници.

Медици и пациенти бяха убити във въздушни удари в Алепо

Проправителствените сили се мобилизират, вероятно като подготовка за още сухопътни настъпления в централни райони на града.

Правителствените сили също нападат държания от бунтовниците бежански лагер Хандарат на няколко километра северно от Алепо.

Въздушно нападение порази хуманитарен конвой край Алепо

Папа Франциск осъди новото усилване на боевете в Сирия и отправи призив "към съвестта на отговорните за бомбардировките, които ще трябва да отговарят през Господ", предаде Франс прес.

На седмичната си аудиенция на площад "Свети Петър" папата повтори призива си "към всички да се ангажират с всички сили за защитата на цивилните, която е належаща и спешна".

Източник: БТА