Скъсана носеща планка довела до падането на асансьор в София
Скъсана носеща планка довела до падането на асансьор в София / Thinkstock/Getty Images
Скъсана носеща планка довела до падането на асансьор в София
90017
Скъсана носеща планка довела до падането на асансьор в София
Скъсана носеща планка довела до падането на асансьор в София
  • Скъсана носеща планка довела до падането на асансьор в София
  • Скъсана носеща планка довела до падането на асансьор в София

Хората от блока в софийския жилищен комплекс „Свобода", където снощи пропадна асансьор с петима души, са имали системни проблеми с техника, поддържал съоръжението. Това разказаха за Дарик съседи на пострадалите. По думите им, въпреки че сградите в тази част на квартала са построени едва преди около 7 години, десетки проблеми вече са налице.

Около 19.00 часа снощи в един от блоковете на ул. „Дилянка" в столичния кв. „Свобода" проехтява чудовищен тътен. Асансьор, движещ се от партера към третия етаж, полита надолу и пропада до етаж -1.

В него се намират трима мъже на възраст между 38 и 40 години, 38- годишна жена и 3- годишната й дъщеря. Свидетели на инцидента подават сигнал на 112 и на мястото незабавно пристигат екипи на Спешна помощ, които транспортират пострадалите в болници.

Асансьор пропадна в сграда в София, има пострадали

В новопостроените сгради в района живеят предимно млади семейства с деца, а на партерните етажи се помещават медицински и зъболекарски кабинети, чиито служители са станали свидетели на стряскащия инцидент.

Те разказват за силен трясък, "почти като взрив". Свидетелка, която е медик, разказва, че тя и нейни колеги излезли да помогнат, но линейките се отзовали бързо. На асансьора са правени технически прегледи, а хората в блока разказвали, че не са доволни от човека, поддържащ съоръженията.

Коментирало се за повреда заради планка, разказва още свидетелката. И допълва, че преди години, когато сградата влязла в експлоатация, асансьорът не бил предаден в срок, защото имало нещо, което трябвало да се завърши и живущите събирали пари.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщиха за Дарик, че констатираната причина към момента е скъсана носеща планка на кабината, което е довело до свободно падане и е причина да не се задействат защитите на съоръжението.
Подробности по случая от агенцията отказаха.

Пострадалата снощи жена остава в Пирогов, тъй като се налага глезенът й да бъде опериран. 3-годишното дете е освободено от болницата, още снощи. Един от тримата пострадали при падането на асансьора в столицата, прегледани във ВМА, остава в травматологията на лечебното заведение, а другите двама мъже са освободени за домашно лечение.