Препродажба на реакторите за Белене вече не е на дневен ред
Препродажба на реакторите за Белене вече не е на дневен ред / БГНЕС, архив
Препродажба на реакторите за "Белене" вече не е на дневен ред
89987
Препродажба на реакторите за "Белене" вече не е на дневен ред
Препродажба на реакторите за "Белене" вече не е на дневен ред
  • Препродажба на реакторите за "Белене" вече не е на дневен ред
  • Препродажба на реакторите за "Белене" вече не е на дневен ред

Препродажба на оборудването за АЕЦ „Белене" вече не стои на дневен ред. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Причината - оказало се, че цената на която биха се препродали реакторите, няма да покрие съществена част от сумата, която ние ще платим за него. Така остава въпросът какво ще прави НЕК след като вземе реактора.

Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК заради "Белене"

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене отпускането на възмездна финансова помощ на НЕК, за да се разплати с руснаците за поръчаното оборудване за АЕЦ „Белене". Така, заедно с лихвите, които се начисляват всеки ден, до края на годината България ще дължи 646 млн. евро за първия и втория реактор на неосъществената атомна централа. Остават обаче въпроси без отговор - дали ще поискаме завършването на втория реактор.

"Нека да платим това, за което "Атомстройекспорт" ни осъди и оттам нататък ще търсим вече решение на този въпрос. Отговорите се съдържат в по-нататъшното развитие на този процес", добави Петкова.

Не е ясно и колко време ще е необходимо на НЕК да върне държавния заем:

"Отговорът на този въпрос се корени в това как ще се развие този проект в бъдеще. Ако се реализира тази наша идея проектът да се осъществи на чисто пазарен принцип с участието на частен инвеститор, НЕК в много кратки срокове би могла да възстанови тази финансова възмездна помощ".

България може да плати 1,6 млрд. евро за спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй"

Едно е сигурно - препродажбата на реактора на трета страна отпада като вариант:

"Направихме своите анализи и се оказа, че при такава препродажба цената не отговаря на нашите очаквания и не би покрила съществен размер от арбитражното решение. Така че този вариант на този етап не стои на дневен ред".

Министър Петкова обясни, че все още няма отговор от „Атомстройекспорт" кога ще можем да отидем на място, за да проверим какво е състоянието на оборудването, което предстои да платим.