Мрачната половинка влияе зле на здравето
Мрачната половинка влияе зле на здравето / ThinkStock/Getty Images

Съпруг или съпруга с мрачен характер може да навреди на здравето на половинката си и да я поболее. И обратното - бракът за щастлив партньор подобрява шансовете ни да сме в добра здравословна форма, пише в. "Дейли мейл".

Тръпката изчезва след 3 години съвместен живот

Изданието цитира проучването на екипа на д-р Бил Чопик от Мичиганския университет. Учените изследвали 2000 брачни двойки в продължение на 6 години. Участниците били на възраст над 50 години. Те трябвало да попълнят формуляри относно удовлетвореността си от брака и от какви заболявания се оплакват. От анализа на данните проличало, че по-щастливите двойки се радват и на по-добро здраве. И че щастието на отделния индивид се отразява благотворно на здравословното състояние на брачния партньор.

Сексът и любовта в началото на връзката и години по-късно

Освен това хората с ведра половинка по-често извършвали физически упражнения и по-рядко бивали с разклатено здраве. Благотворните ефекти от това съжителство траели изненадващо дълго във времето, установи екипът на д-р Чопик.

Здравословните ползи от секса

Как мрачната половинка влияе отрицателно върху здравето? Според учените тягостната семейна атмосфера често тласка един от партньорите към пиене и пушене, много често напрегнатата обстановка у дома предизвиква и безсъние. А това са все фактори, които увреждат здравето, пише БТА.

Още за любовта, секса и брака:

10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи

Какво издава позата при сън за вашата връзка? (СНИМКИ)

Сексът лекува, пази ни от стрес и ни прави по-щастливи