Все повече мъже стават жертва на домашно насилие
Все повече мъже стават жертва на домашно насилие / Thinkstock/Getty Images
Все повече мъже стават жертва на домашно насилие
89968
Все повече мъже стават жертва на домашно насилие
Все повече мъже стават жертва на домашно насилие
  • Все повече мъже стават жертва на домашно насилие
  • Все повече мъже стават жертва на домашно насилие

Все повече мъже стават жертва на домашно насилие, а твърдението, че всяка четвърта жена е подложена на тормоз, не е точно.

Това сочи национално изследване на домашното насилие и насилието, основано на полов признак.

Разказ за ужаса да спиш до насилник (ВИДЕО)

Икономическите причини пък нерядко карат жертвата да остане под един покрив с насилника си.

Жените, които са станали жертва на домашно насилие, са много повече от всяка четвърта, сочи национално изследване на домашното насилие. Главната причина за това е, че всяка четвърта осъзнава, че е подложена на насилие - физическо, сексуално, психологическо и икономическо. Оказва се, че хората, които са подложени на икономическото насилие, най-трудно осъзнават това.

Всяка четвърта българка - жертва на сексуално насилие

"Икономическото насилие означава ситуация, при която човек е обект на изземване на ресурси. Неговите ресурси - материални или финансови, са взети по насилствен път или чрез манипулация. Може и да са му блокирани възможностите да печели и да работи, да е на пазара на труда, или му се ограничават финансовите средства", обясни Даниела Коларова, която е изпълнителен директор на организация, включила се в изследването.

Често причина за възникване на това насилие е зависимост към алкохол, наркотични вещества или хазарт. Една от рисковите групи се оказват ромските жени и момичета:

"Ранните бракове са една форма на насилие. При тях семействата свързват двамата съпрузи. Често момичето не познава мъжа и не желае да се омъжва, но така стоят нещата".

Мъжете пък стават все по-чести жертви на домашно насилие. Силният пол в случая може да е насилен както физически, така и психологически - чрез заплахи, уронване на престижа пред трети лица, заплашване чрез децата.

Според изследването хората, които са обект на домашно насилие, обикновено не търсят помощ, защото са финансово зависими от насилника си.