Модернизират пречиствателна станция Албена
Модернизират пречиствателна станция Албена / БГНЕС, архив

Министерството на околната среда и водите има готовност да подкрепи финансирането на проекта за пречиствателна станция "Албена", която обслужва и селата Оброчище, Кранево и Рогачево.

Това съобщи министър Ивелина Василева, която е на обиколка по Северното Черноморие. Тя посети днес пречиствателни станции "Балчик" и "Албена" и се срещна с местната власт.

Подписаха договора за пречиствателната станция във Видин

Двете съоръжения имат нужда от подобрения за отстраняване на азот и фосфор, обясниха министърът и началникът на ВиК - Добрич Петър Калчев. Пречиствателна станция Албена се намира на изхода на село Кранево. Тя е строена през 1984 година и оттогава не е модернизирана. Заради увеличеното население в околните села, тя има нужда от разширяване. За целта може да се отпуснат средства по новата Оперативна програма „Околна среда" 2014-2020, като обектът е от приоритетните, обхващащи населени места над 10 000 души, каза Василева.

В министерството очакват в бърз порядък местното ВиК дружество да разработи проекта. В момента има изготвено прединвестиционно проучване и идеен проект, предстои още работа. В оптимистичния вариант, ако документите се внесат до средата на 2017 г., е възможно ремонтът на съоръжението да започне през 2018-а.

Министър Василева съобщи още, че се прави доизграждане на канализацията на село Оброчище. Проектът ще бъде финансиран с 1.5 млн.лева от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.