Подписаха договора за пречиствателната станция във Видин
Подписаха договора за пречиствателната станция във Видин / снимка: Община Видин

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Видин Огнян Ценков подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ по проекта „Доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) - Видин - втора фаза", който се реализира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г." Общата стойност на проекта е над 22 милиона лв., като безвъзмездното финансиране възлиза на почти 18 милиона лв.

„Убеден съм, че с общи усилия - държавна и местна власт ще се справим с това отговорно предизвикателство, с тази важна мисия и ще я доведем до успешен завършек", каза видинският кмет при подписването на документа.

„За нас този проект е от съществено значение, защото с реализацията му, от една страна, ще бъдат постигнати изискванията на екологичното законодателство за събиране и пречистване на отпадъчните води на град Видин, от друга страна - защото това е инвестиция, която е насочена към подобряване живота на хората за осигуряване на по-добър стандарт и на по-качествени услуги", заяви министър Василева.

Тя допълни, че това е важно и за развитието на населените места и на икономиката и отбеляза, че правителството насочва специални усилия в подкрепа на Северозападна България. Само по ОП „Околна среда" са реализирани мащабни инвестиции. В програмния период до края на миналата година са изградени 11 пречиствателни станции и 4 регионални системи за управление на отпадъците, едната от които е във видинския регион.

Министърът отбеляза още, че от страна на общинската администрация и лично на кмета Ценков са положени много усилия, за да се подготви необходимата документация и да се пристъпи към реализиране на втората фаза на проекта за пречиствателната станция.

Ивелина Василева пожела успех на проекта и изрази увереност, че изпълнението и контролът на работата във втората фаза ще доведат до желания резултат.

Преди подписването на договора, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева инспектира обекта и се запозна със степента на изграждане на отделните съоръжения.

Строителството на пречиствателната станция за отпадъчни води е част от проекта на Община Видин „Рехабилитиране и разширяване на водоснабдителната и канализационната система на гр. Видин", изпълняван по ОП „Околна среда 2007-2013 г.", на обща стойност над 72 милиона лв. Той включва и обект „Рехабилитация на водопроводната мрежа, реконструкция и разширение на канализационната мрежа на гр. Видин", който е завършен и въведен в експлоатация от 11 декември 2015 г.