Осиновителите у нас се третират с повече разбиране отколкото осиновените
Осиновителите у нас се третират с повече разбиране отколкото осиновените / Sofia Photo Agency, архив

Според проучване 56% от анкетираните смятат, че нашето общество е толерантно към осиновителите, но само 46% са съгласни, че българското общество е толерантно към осиновените.

Тези резултати показват, че субективно в обществото осиновителите се третират с повече разбиране в сравнение с осиновените, сочи извод от проучване на общественото мнение на Българската асоциация "Осиновени и осиновители" (БАОО). Изследването е на базата на 800 онлайн интервюта и е направено в периода 4-11 април т.г.

Майка помага на дъщеря си да търси биологичната си майка

За 92% от анкетираните осиновяването е по-добрата алтернатива от настаняване в центрове от семеен тип и дългосрочна приемна грижа. 68% считат, че осиновяването е важен за обществото въпрос, а според 82% държавата трябва да координира процеса по осиновяване съвместно с всички заинтересовани страни в обществото, неправителствени организации, сдружения и други.

За 77% от интервюираните семейства, които не могат да имат деца заради репродуктивни проблеми, трябва да осиновяват. 42% посочват, че ако оставено за осиновяване дете желае, след като навърши пълнолетие, то трябва да знае кои са биологичните му родители, без значение дали те са съгласни да бъдат разкрити.

29% са на мнение, че трябва да е законово възможно братя и сестри от един биологичен родител да могат да се откриват, а 71% считат, че правата на децата, оставени за осиновяване, са с по-голяма важност от желанията на биологичните родители по отношение на тайната на осиновяване.

Осиновени от чужденци деца се връщат във Варна

69% от респондентите смятат, че детето трябва да знае, че е осиновено, а според 63% родителите, осиновили дете, трябва да му кажат, че е осиновено, когато преценят, че то е готово за това.

Други 24% са на мнение, че разкриването пред детето, че е осиновено, трябва да се случи възможно най-рано.

Проучването открива сериозни индикации за разминаване между декларираните и реалните възприятия на анкетираните към осиновители и осиновени. При директно зададени въпроси, свързани с приемането на осиновени и осиновители, хората подкрепят обществено приемливи тези по въпроса, а след това, когато същите се тестват задълбочено и темите са адресирани не толкова директно, се получава разминаване между декларираната и реалната позиция.

Неправителствени организации настояват да отпадне тайната на осиновяването

Хората декларират толерантност и заявяват, че осиновителите са благородни хора, че трябва да получават подкрепа от държавата, че осиновяването е много хуманен акт и осиновените не са по-различни от другите деца.

В същото време същите тези хора имат предразсъдъци, като това че осиновителите трябва да са млади или на средна възраст, че не могат да имат деца и затова осиновяват, че осиновяването може да се случи само ако осиновителите не са хомосексуални, а осиновените деца, ако са от ромски произход, вероятно носят "лоши гени".

Честите стереотипи, открити в изследването, са, че етносът на детето носи гена му, осиновеното дете се адаптира по-трудно в социалната среда, често е по-агресивно от другите деца и, ако се различава на външен вид от родителите си, няма да може да се интегрира в техния социален живот.

Източник: БТА