Прегорексия и орторексия - новите хранителни болести
Прегорексия и орторексия - новите хранителни болести / Thinkstock/Getty Images

Хранителни разстройства вкарват поне по дузина в болница за седмица. Над 150 000 души в България страдат от тях. 17,5% от младите жени и момичета над 15-годишна възраст са с тегло под нормата. Не всички успяват да се излекуват, много от тях умират.

Това съобщи за „Монитор" водещият специалист по диетология и диететика проф. Донка Байкова. Сред хранителните разстройства вече е и сравнително ново болестно вманиачаване - прегорексия, което засяга бременните жени.

Храните, които укрепват имунната система

Въпреки че е познато от години, сега заболяването засяга все повече бременни и у нас.

Те първоначално започват да подбират и намаляват храната, уж спазвайки здравословен начин на хранене, докато стигнат до пълен отказ. В същото време тези бременни започват да спортуват интензивно, за да запазят фигурата си отпреди забременяването, допълни проф. Байкова и уточни, че те обикновено обменят „съвети" и „рецепти" в закрити групи в социалните мрежи под наименования, които с нищо не подсказват с какво се занимават.

По мнението на проф. Байкова в България тези пациентки са все още малко, но има тенденция към увеличаване.

Храните, които правят чудеса

Друго сравнително ново заболяване у нас, свързано с храненето, е орторексията. Изразява се в болестно вманиачаване по здравословното хранене. Така някои важни храни се изключват от менюто им - набедени за нездравословни, и не се яде нищо, което не е абсолютно чисто. Стига се често и до социална изолация, защото хората с орторексия не искат да излизат и да ядат нещо, приготвено от някой друг.