НСО купува два бронирани автомобили за 2,5 млн. лева
НСО купува два бронирани автомобили за 2,5 млн. лева / БГНЕС, архив

2,5 млн. лева ще даде Националната служба за охрана за два нови бронирани автомобили. Това е обществената поръчка, която е обявила НСО за два автомобила с цена от 1,25 млн. лева на автомобил.

Премиерът Борисов свали министрите от колите на НСО

Според изискванията - те трябва да са бензинови, над 482 к.с., дължината да е над 5,2 м, с автоматична, шестстепенна скоростна кутия. Кола, която за под 8 секунди успява да се изстреля до 100 км/ч, с разход на гориво под 18 на сто, което означава да е икономична като за такава кола.

Анализ на десетте най-скъпи и най-здрави бронирани автомобила в света, изготвен от български сайт, показва, че една германска марка отговаря на поставените изисквания.

НСО ще може да наема шофьори нарушители

Автомобилът струва 685 000 долара, а цената и параметрите го правят най-вероятният печеливш в поръчката на НСО, посочва бТВ. Блиндираната кола A8 Security е обвита в стомана, титан и кевлар, което я прави непобедима срещу мощните огнестрелни оръжия.

Тя може също да осигурява защита срещу пожар и химически нападения. Двигателят е W12 (12 цилиндъра, бензин), 450 к.с. Може да ускорява от нула до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди.

От НСО показаха новите автомобили за нуждите на службата (СНИМКИ)

В същото време от службата потвърдиха, че заради изтичане на експлоатационния ресурс на купени по-рано два автомобила - е необходимо те да бъдат подменени.