Фестивал на сливата събира стотици в Орешак и Троян
Фестивал на сливата събира стотици в Орешак и Троян / Sofia Photo Agency, архив

Много фолклор, конкурси, награди, забавления, както и участие на известни изпълнители предвижда програмата на Българския фестивал на сливата в Троян и Орешак, който започва днес и ще продължи до 25 септември, съобщават организаторите.

"Vivo Montana", Националният ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев", Николина Чакардъкова и Неврокопският танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Лора Караджова, Тома Спространов и Лили Друмева са част от изпълнителите, които ще излязат на сцените на Българския фестивал на сливата на централния площад в Троян и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак.

След поздравлението на кмета на Общината в 16.30 ч. на сцената на Българския фестивал на сливата ще излезе фаворитът от последното издание на "България търси талант" - "Vivo Montana". През деня всички гости на общината ще могат да се насладят на концертите на фолклорния ансамбъл "Траяна" и танцова формация "Пловдивъ", които ще се представят в Националното изложение.

Троянската слива - най-хубавата в ЕС

На 23 септември - петък, денят ще започне с традиционното запалването на казана за изваряване на ракия на централния площад в Троян от 11.00 ч. След това, в 12.30 ч., Тони Димитрова ще изнесе концерт в с. Орешак. Вечерта през главната улица на Троян ще премине празничното дефиле с участниците във фестивала, а за настроението на всички гости ще се погрижи Националният ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев".

В Изложението в Орешак през деня ще се организират и традиционните конкурси за най-добре приготвена домашна сливова ракия и за най-добро мезе за сливова ракия. Съботната вечер - 24 септември, ще е посветена на младежите. Тогава в Троян концерти ще изнесат певицата Лора Караджова и квартет "Grand Quattro", а в Орешак - Тома Спространов и Лили Друмева.

На троянския площад "Възраждане" организаторите са предвидили конкурс за най-добра домашна сливова ракия, кулинарни конкурси за сладко или сладкиш със сливи, както и за основно ястие или предястия с този плод. Гостите и жителите на планинската община ще могат да опитат традиционни кулинарни изкушения и да видят демонстрация на цветно аранжиране.

В последния ден от Фестивала - 25 септември, ще е награждаването на победителите в конкурсите и събитието ще бъде закрито с концерт на Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, а в с. Орешак участие ще вземат младите таланти на Троян.

Фестивалът на сливата в Троян става национален

Част от събитието ще бъде и Улицата на занаятите, която с всяка следваща година се разраства и привлича майстори от различни краища на страната. По време на всички фестивални дни на откритата сцена в Троян ще се изявяват местни и гостуващи художествени състави.

Ще има и арт-ателиета: керамика, рисуване, работа с природни материали, дърворезба и декорация на тъкани, както и кулинарни изкушения.

В Изложението в Орешак посетителите ще могат всеки ден да видят демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия от признати майстори, да си закупят традиционни сливови производства и предмети, свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия. Предвидени са кулинарни приключения с "Орешашките баби", които ще демонстрират приготвяне на характерни за Троянския край ястия със сини сливи. Ще има и работилници по грънчарство, тъкачество и дърворезба.

Източник: БТА