Сирийски боен самолет се разби край Дамаск
Сирийски боен самолет се разби край Дамаск / БГНЕС, архив

Сирийски боен самолет се е разбил в планините Каламун севернозападно от Дамаск. Не е ясно дали самолетът е бил свален или е имал техническа повреда. Сирийското военно командване обяви, че пилотът е спасен, съобщиха държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Сирийските медии се позовават на военен източник, според когото самолетът е катастрофирал в източната част на планинския масив Каламун. Източникът не посочил дали причината за падането на машината е техническа повреда, или тя е била свалена.

Сирийски боен самолет се разби край Дамаск, пилотът е пленен

Преди това новинарската агенция "Амак", свързана с "Ислямска държава", обяви в интернет, че бойци на групировката са свалили самолета в Източен Каламун.

Части на правителствената армия и техни съюзници са предприели атака срещу бунтовници в западната провинция Хама, съобщиха сирийската държавна телевизия и тв канал "Ал Манар" на ливанската шиитска групировка "Хизбула", която подкрепя режима в Дамаск.

Според тези медии правителствените сили са убили голям брой бунтовници и са унищожили техни превозни средства. От Сирийския център потвърдиха напредването на армията в провинция Хама.

Боен самолет се разби край Дамаск

Пред Ройтерс командир на бойна част от ислямисткия съюз "Джайш ал Фатах" каза, че атаката срещу тях е била подготвена от руската авиация, но после е била отблъсната. По думите на командира Абу ал Бараа ал Хамауи бунтовниците са унищожили четири танка на противника, който е понесъл и много жертви в жива сила. В региона се сражават също бойци от джихадистката група "Джунд ал Акса" (Войниците от ал Акса), отбелязва агенцията.

Източник: БТА