Сирийски боен самолет се разби край Дамаск, пилотът е пленен
Сирийски боен самолет се разби край Дамаск, пилотът е пленен / БГНЕС, архив

Сирийски боен самолет се разби край столицата Дамаск и пилотът му беше заловен от бунтовници в района, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, СЦНПЧ, цитиран от Ройтерс.

Сирийски държавни медии заявиха, че катастрофата се дължи на техническа неизправност и че пилотът, който е катапултирал, се издирва. Бунтовници увериха, че те са свалили самолета.

Боен самолет се разби край Дамаск и през април

Говорител на бунтовническата групировка Джаиш ал Ислам (Армия на исляма), която контролира територия в източните и североизточните предградия на сирийската столица, публикува снимка, която според нея е на заловения пилот. Бунтовници свалиха два сирийски бойни самолета тази година, припомня Ройтерс. Според правителството един от тях е бил свален от зенитна ракета, но бунтовниците казват, че са използвали противовъздушни оръдия.

Сирийските бунтовници свалиха изтребител на войските на режима

Ако се потвърди, че бунтовниците разполагат с ракети, това ще означава сериозно засилване на техния арсенал, отбелязва агенцията. Подкрепяните от чужди сили сирийски бунтовници отдавна искат да им бъдат доставени зенитни ракети, за да могат да се защитават срещу опустошителните въздушни удари, нанасяни от правителствените и руските сили.

Русия е важен съюзник на сирийския президент Башар Асад и доставчик на оръжия за неговата армия в гражданската война, която продължава вече шеста година.

Източник: БТА