АБВ ще подкрепи референдума на Слави Трифонов
АБВ ще подкрепи референдума на Слави Трифонов / снимка: БГНЕС, архив
АБВ ще подкрепи референдума на Слави Трифонов
89841
АБВ ще подкрепи референдума на Слави Трифонов
АБВ ще подкрепи референдума на Слави Трифонов
  • АБВ ще подкрепи референдума на Слави Трифонов
  • АБВ ще подкрепи референдума на Слави Трифонов

АБВ ще подкрепи референдума на Слави Трифонов на предстоящите избори. Това съобщи кандидатът за президент на партията Ивайло Калфин.

„Ще подкрепим референдума и ще направим кампания за максимално широко участие в него. Ще агитираме активно за участие. Ще подкрепим със „за" и трите въпроса", подчерта Калфин.

„Провеждането на референдум е изключително трудно. Законът е такъв, че пречи на хората да изразяват мнението си. Ние ще подкрепим референдума и ще направим кампания за максимално широко участие в него. В АБВ сме обсъждали много пъти, че трябва да се създадат условия за по-лесно и оперативно провеждане на референдум. Всяка една такава възможност трябва да се използва. Ще агитираме активно за участие в този референдум и ще подкрепим със „за" и трите въпроса, които са поставени, подчерта Калфин.

„Сигурно имаме някакви забележки по тях, може и да стане дума, но при отговор „да" и „не" за нас на въпросите би трябвало да се отговори с „да", защото е очевидно, че политическата система, по начина, по който работи в България, не е в най-доброто си състояние", каза още Ивайло Калфин.

По думите му въпросите от този референдум са крачка в правилна посока.

Росен Плевнелиев издаде указ за референдума

Държавният глава Росен Плевнелиев определи на 6 ноември, когато са президентските избори, да се проведе и националният референдум, иницииран от екипа на телевизионния водещ Слави Трифонов. В допитването са включени три въпроса: Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура; Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите и Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

КС спира половината въпроси за референдума на Слави Трифонов

Три от шестте въпроса на референдума отпаднаха с решение на Конституционния съд. Мотивите на съда бяха, че тези запитвания попадат само в компетенциите на Велико Народно събрание.