Съдят 15-годишен джихадист в Париж
Съдят 15-годишен джихадист в Париж / Thinkstock/Getty Images

На 15-годишен джихадист, задържан в сряда в Париж по подозрения, че иска да извърши нападение, бяха повдигнати обвинения в тероризъм, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник във френската столица.

Тийнейджърът ще остане в ареста.

Задържаха тийнейджър в Париж по подозрения за подготовка на терористичен акт

Още двама негови връстници бяха задържани през последните дни. Младежите били вдъхновени от призивите за убийства, отправени в социални мрежи от 29-годишния Рашид Касим - французин от терористичната групировка Ислямска държава.

Момчето, арестувано в сряда, не било в полезрението на службите за борба с тероризма, и било един от най-добрите ученици в класа си.

При разпитите обаче тийнейджърът, роден в Египет, показал другото си лице, признавайки, че е поддържал контакт с Рашид Касим чрез приложение за изпращане на криптирани съобщения. Според улики, открити на мобилния му телефон, гимназистът е бил готов да действа.

"Ислямска държава" набира невежи членове и е доволна

Франция бе ударена от миналата година от поредица дихадистки атаки, при които бяха убити общо 238 души. Преди няколко дни премиерът Манюел Валс заяви, че терористичната заплаха в страната е на максимално равнище.

На 37 непълнолетни са повдигнати обвинения във връзка с антитерористични разследвания. 14 от тях са в ареста.

Източник: БТА