Векове наред големите имена в изкуството създават спиращи дъха произведения и се стремят да достигнат най-високото възможно качество. Но нещо през годините се обърква.

Микеланджело извайва една от най-популярните и гениални скулптури на Ренесанса - Давид - от скала. Днес в музеите могат да се видят не само произведения на изкуството, скулптури, но и ... само скали.

Да, просто 340 тонен камък, струващ 10 милиона долара, който е сложен там горе и хората си плащат вход за да го видят.

През годините дълбокото е заменено с новото, вдъхновяващото с различното, красивото с грозното.

Как толкова дълго време хората са се старали да създават шедьоври и изведнъж това е умряло?

Чергите, коланите и кърпите на Симеонка Стойчева са произведения на изкуството, изтъкани от един велик майстор

Към края на XIX век импресионистите възстават срещу френската Акедемия за изящни изкуства и нейните класически стандарти, заменяйки ги с естетическия релативизъм - идеята, че красотата стои в очите на наблюдателя.

След тази революция първите творби били добри. Все още пазели стандарти за качество, но със всяко нова поколение тези стандарти падали, докато към ден днешен стандарти за качество просто няма.

Вместо творчество днес има себеизразяване.

Универсалните стандарти за качество днес не се харесват в хипер толерантното общество, в което живеем. Днес всеки има свободата да прави и да бъде каквото си поиска. Но тази свобода се превръща в слободия.

Днес имаме "Светата Дева Мария", която е "сътворена" с кравешки изпражнения, брокат и порнографски изображения и Петра - скулптура на жена полицай, която уринира.

Загадъчен творец издялал лице върху дърво (СНИМКА)

Какво е това и защо е добро?

Това е картина на Джаксън Полок, която струва 245 милиона лева.

Помислете. В момента наша гордост са златните момичета. Представяте ли си ако и там стандартите за качество бъдат изместени от релативизъм. Тогава не те ще вземат златен медал, а някой, който излиза и просто се хвърля по лице на сцената, защото според него това има по-висока стойност от дисциплината и перфектно изпълнените фигури.

Хубавото в ситуацията и времето, в което сме попаднали е, че колективно имаме силите да спрем това недоразумение. Ако продукта не се търси, няма да бъде правен.

Подкрепяйте творците, които наистина творят. И това не важи само за изобразителното изкуство - това важи и за киното, и за музиката.

Просто игнорирайте недоразуменията.