Русия призова Свободната сирийска армия да спре да се бие с кюрдите
Русия призова Свободната сирийска армия да спре да се бие с кюрдите / БГНЕС

Руското министерство на отбраната призова Свободната сирийска армия да спре боевете с кюрдските сили в провинция Алепо, за да съдейства за прекратяването на огъня в Сирия, и заяви, че ще продължи да нанася въздушни удари срещу терористите, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Като се има предвид, че в съответствие с руско-американските договорености възстановяването на режима на прекратяване на бойните действия се разпространява върху цялата територия на Сирия, смятаме, че е необходимо Свободната сирийска армия незабавно да преустанови бойните действия срещу кюрдските отряди в северната провинция Алепо", каза на брифинг за журналисти началникът на Главното оперативно управление на генералния щаб на руската армия генерал-лейтенант Сергей Рудской.

Асад обяви, че иска да си върне цялата територия на Сирия

По думите му борбата с терористичните групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан нусра" (която междувременно смени името си) ще продължи въпреки примирието.
"Руските военно-космически сили ще продължат да нанасят удари по цели на терористите на територията на Сирия. За определяне на поразяваните обекти Русия и САЩ ще създадат съвместен изпълнителен център, който да позволи да бъдат координирани ударите, нанасяни от руските военно-космически сили и авиацията на оглавяваната от САЩ коалиция", заяви той.

Според него Русия е направила всичко необходимо за подготовка на влизането в сила на прекратяването на огъня, включително създаване във всички провинции на оперативни групи за контрол на спазването му.

Сирийското правителство приема примирието, договорено между САЩ и Русия

"В съответствие с договореностите днес в 19 ч. (и българско време) върху цялата територия на Сирия се възобновява режимът на прекратяване на бойните действия. Русия е изпълнила всички необходими подготвителни мероприятия за неговото спазване", каза Рудской.

По думите му за контрол на прекратяването на огъня ще се използват безпилотни самолети, а цялата необходима информация ще се събира на място.
"Контролът за изпълнението от страните на условията на руско-американските договорености, постигнати на 9 септември в Женева, ще се осъществява по всякакви начини, включително с използване на безпилотни летателни апарати", каза той.

САЩ и Русия се споразумяха за общи действия срещу терористите в Сирия

"Ние имаме всички възможности за получаване на обективни данни за ситуацията на място. До вас всекидневно ще достига пълна и актуална информация за спазването на режима на прекратяване на бойните действия с цел обективно отразяване на реалната обстановка", заяви Рудской.

Източник: БТА