САЩ и Русия се споразумяха за общи действия срещу терористите в Сирия
САЩ и Русия се споразумяха за общи действия срещу терористите в Сирия / БГНЕС

САЩ и Русия одобриха план за намаляване на насилието в Сирия и постигане на политически преход след продължилата над пет години гражданска война, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

Споразумението, сключено с руския външен министър Сергей Лавров, може да се окаже повратна точка в конфликта, ако бъде приложено, подчерта държавният секретар на САЩ на съвместна пресконференция с руския си колега след приключилите късно преговори в Женева.

Тежък удар за „Ислямска държава" - идва ли краят на групировката?

Ако примирието се запази една седмица, американските сили ще приемат да сътрудничат с руската армия в Сирия, добави държавният секретар на САЩ. Москва отдавна иска такова сътрудничество, припомня АФП.

Кери подчерта, че обявеният план ще позволи да се намали насилието в Сирия и ще позволи постигането на мирно споразумение и политически преход в страната.

"САЩ приемат да направят една допълнителна стъпка, защото смятаме, че Русия и моят колега Сергей Лавров имат възможност да окажат натиск върху режима на сирийския президент Башар Асад, за да се сложи край на този конфликт и да седнем на масата за преговори", добави американският държавен секретар. Той обаче подчерта, че действията срещу Фронта "Ан Нусра" са в интерес на САЩ и не са отстъпка пред Русия.

CNN: Ислямска държава планирала още терористични атаки в Европа след тези в Париж

Кери добави, че е необходимо примирието да обхване Алепо, за да няма връщане назад, предаде ТАСС.

"Става дума за възможно най-бързо създаване на демилитаризирана зона, за да се подновят хуманитарните операции", подчерта той. Процесът на разграничаване на терористичните групи от умерената сирийска опозиция ще се извършва с помощта на специален център, каза държавният секретар на САЩ. Освен това центърът ще има за цел да гарантира спазването на режима на прекратяване на огъня, съобщи Кери.

Прекратяването на въздушните удари на сирийския режим е от ключово значение. Удари не трябва да се нанасят и срещу районите, в които отрядите на опозицията са смесени с бойци на Фронта "Ан Нусра", припомни Кери и определи масираните бомбардировки като основен катализатор на насилието.

На практика, освен борбата срещу групировката Ислямска държава, двете страни се споразумяха да засилят действията си срещу всички джихадистки сили, особено Фронта "Ан Нусра", отбелязва АФП.

Източник: БТА