Вносни зеленчуци се представяли като български
Вносни зеленчуци се представяли като български / Thinkstock/Getty Images

Масово вносни плодове и зеленчуци се продават, представени като произведени в България. Има убедителни данни в тази посока, обяви проф. Веселин Хаджиев, заместник-ректор по научноизследователска дейност в Икономическия университет във Варна. Учебното заведение е домакин на започващия днес Международен симпозиум по стокознание и технологии.

За български се представят и някои стоки на леката промишленост, като обувки например, посочи проф. Хаджиев. „Малко е трудно да се похвалим, че се фалшифицират високотехнологични стоки", коментира той.

Продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци

Само с един поглед трудно може да се определи дали зеленчуците са имитация на български продукт. За специалистите обаче никак не е трудно да разпознаят. Различните сортове плодове и зеленчуци си имат характерни сортови особености, свързани най-вече с химичния им състав и вкуса, обясниха специалистите по стокознание.

Пресните плодове и зеленчуци трябва да са придружени от документи за произход, уточни доц. Събка Пашова, ръководител на катедра „Стокознание" в университета. Там има създадена лаборатория, в която се изследват качеството и безопасността на стоките.

На пазара се предлагат имитации и на кисело мляко и сирена. Сега е сезонът на имитиращите кисели продукти и фалшивия оцет, отбеляза още доц. Пашова.

Няма еврорегламент или проект за забрана от Брюксел на домата "Биволско сърце"

Като имитации на чуждите марки пък се предлагат обувки, дрехи, чанти, различни кожени изделия, парфюмерийни и хранителни стоки.

Не всички потребители старателно четат и разбират маркировката върху опаковката, независимо дали стоката е хранителна или промишлена. Това е пряко свързано със здравето на потребителя. Ако не е направено от материали, които да са безопасни, може да повлияе на по-чувствителните потребители. Нежеланите ефекти могат да са различни алергии и др.

Международният симпозиум по стокознание и технологии е един от най-важните форуми, свързани с качеството и безопасността на стоките; експертизата на стоките; стокознанието и технологиите. Форумът за първи път се провежда в България. За участие в него се очакват около 160 световно утвърдени учени от различни страни, сред които Австрия, Белгия, Германия, Полша, Италия, Холандия, Русия, Украйна, Испания, Япония, Южна Корея и Китай.

В симпозиума ще се включат и представители на бизнеса в страната, работещи в областта на контрола на качеството в производствени и търговски фирми; стоковия и митнически контрол, системите за управление на качеството, производството на храни, напитки и др.