РБ: Приемането на оставката на Пенев трябва да стане след проверката на прокуратурата
РБ: Приемането на оставката на Пенев трябва да стане след проверката на прокуратурата / БГНЕС, архив

Реформаторският блок смята, че оставката на областния управител на София Веселин Пенев е морален жест от негова страна. Това се казва в декларация на партиите от дясната коалиция, подкрепящи правителството. Според РБ приемането й би трябвало да стане единствено след приключване на проверката на прокуратурата.

Премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставката на областния управител на София Веселин Пенев, след като се разбра за скандална сделка с имота в центъра на София, известен като "Царските конюшни". Информацията дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова, която каза, че сделката е за "90 лв. на квадратен метър - на цената на едни маратонки". Премиерът поиска оставката на Пенев най-вече защото областният управител не е информирал Борисов за действия по сделката, стана ясно от думите на заместник министър-председателя Румяна Бъчварова.

Борисов прие оставката на областния управител на София

"Върховенството на закона и презумпцията за невинност са основните принципи в една правова държава, каквато вярваме, че е България. Основният принцип и на политическата декларация между РБ и ГЕРБ, и в програмата на правителството за съвместно управление е „запазването на върховенството на закона и утвърждаване на институции, работещи ефективно и прозрачно в интерес на гражданите", напомнят от РБ.

СГП разпоредила проверка за сделката с "Царските конюшни"

Оттам допълват, че не приемат назначаването на нов титуляр, докато не станат ясни резултатите от проверката на прокуратурата и ако тя потвърди невинността на Пенев, ще настояват той да бъде възстановен на поста си.

Борисов сезира прокуратурата за скандалната сделка с "Царските конюшни"

"Няма да допуснем да бъдем превърнати в пушечно месо в предизборната кампания на БСП, която очевидно се опитва да прикрие собственото си политическо безсилие, прилагайки принципа „Разделяй и владей!" в управляващата коалиция", се казва в декларацията.

Скандална сделка с "Царските конюшни" в центъра на София

Подкрепящите кабинета партии от РБ настояват за незабавно обсъждане и приемане на антикорупционния закон на второ четене в Народното събрание.