Путин изрази съжаление, че отношенията между Русия и САЩ са замразени
Путин изрази съжаление, че отношенията между Русия и САЩ са замразени / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин изрази съжаление, че отношенията между страната му и Съединените щати са замразени, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

"За съжаление нашите отношения са в доста замразено състояние. Мисля, че не по наша вина", каза той на Източния икономически форум във Владивосток.

Путин отбеляза, че през 90-те години на миналия век Русия се е отворила за света и е започнала да изгражда демократично общество и пазарна икономика. "И ние, разбира се, очаквахме тази откритост ще предизвика съответна ответна реакция от страна на нашите партньори", но не стана нищо подобно, подчерта той, цитиран от ТАСС.

Путин: Русия няма нищо общо с хакерските атаки в САЩ

Путин разкритикува западните сили, че след разпадането на Съветския съюз са искали да смачкат и Русия. Западът поддържаше по-конкретно сепаратистите в Северен Кавказ, разчитайки, че това ще направи руското ръководство по-податливо, изтъкна той.

Путин даде да се разбере, че руско-американските интереси няма да бъдат размразени, докато САЩ не започнат да уважават и взимат предвид интересите на Русия, предаде ТАСС.

Крим се върна завинаги в състава на Руската федерация, този въпрос е исторически закрит, предупреди той. Путин отбеляза, че решението е било взето от населението на полуострова на референдум.

"Сигурността трябва да бъде глобална, тъй като "само тогава може да бъде надеждна", подчерта в заключение руският президент.

Лавров: Днес няма предпоставки за нова студена война

САЩ и Русия са въвлечени в гражданската война в Сирия, където подкрепят различни страни в конфликта, припомня Асошиейтед прес. Москва е основен поддръжник на режима на президента Башар ал Асад, а Вашингтон - на опозицията. САЩ и Русия преговарят по споразумение за сътрудничество в Сирия.

Американските власти свързаха кибератаки срещу Демократическата партия с подкрепяни от Москва хакери. Руският президент отрича страната му да стои зад тези нападения.

Путин и Обама нямат предвидена среща в кулоарите на форума на Г-20 в Ханчжоу утре и вдругиден. Очаква се обаче двамата лидери да проведат разговор в източния китайски град.

Източник: БТА