Турският вътрешен министър подаде оставка след поредицата от нападения
Турският вътрешен министър подаде оставка след поредицата от нападения / БГНЕС, архив

Вътрешният министър на Турция Ефкан Ала подаде оставка, съобщи изненадващо по телевизията премиерът Бинали Йълдъръм, предаде Франс прес.

Ала беше смятан за близък до президента Реджеп Тайип Ердоган.

Той е заменен на поста от министъра на труда и социалната сигурност Сюлейман Сойлу, съобщи Йълдъръм и благодари на Ала за досегашната му работа.

Не беше дадено никакво обяснение за оттеглянето на вътрешния министър, един от влиятелните членове на правителството, отбелязва АФП. Разузнавателните служби обаче бяха подложени на големи критики за неспособността им да предвидят опита за държавен преврат, извършен от част от въоръжените сили на 15 юли, който разклати властта на Ердоган.

Ала заемаше поста вътрешен министър от ноември 2015 г., но преди това беше заемал същата длъжност от декември 2013 г. до март 2015 година. Той напуска поста си в момент, когато нападенията на Кюрдската работническа партия в Югоизточна Турция се засилиха отново след близо двугодишна пауза.

Министър на труда става Мехмет Мюезиноглу, предаде ТАСС, цитирайки Анадолската агенция. Мюезиноглу е ръководил от януари 3013 г. до май 2016 г. министерството на здравеопазването.

Източник: БТА