Путин и Обама ще разговарят за Сирия в кулоарите на Г-20
Путин и Обама ще разговарят за Сирия в кулоарите на Г-20 / Guliver/Getty Images

Президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Барак Обама, ще обсъдят сирийския въпрос в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Китай, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Башар Асад не вярва Русия да сключи сделка със САЩ зад гърба му

Той обаче поясни, че това ще бъде или кратък, или пък по-подробен "обмен на гледни точки" между двамата относно сирийската криза, а не официална среща на Путин и Обама, подобна на онези, които руският президент планира да проведе с френския си колега Франсоа Оланд и с германския канцлер Ангела Меркел.

Форумът в Ханчжоу ще се състои на 4 и 5 септември, припомня Ройтерс. Говорейки за Г-20, Песков каза, че този формат е по-обективен от Г-8 и Русия е напълно удовлетворена от него, предаде ТАСС.

Русия предложи на САЩ съвместни въздушни удари в Сирия

Русия беше част от Г-8, но беше отстранена след анексията на Крим и началото на кризата в Източна Украйна.

Песков спомена и за нормандската четворка (Русия, Германия, Франция и Украйна). Той каза, че този формат ще продължи да съществува, но няма планове за среща на лидерите на четирите страни в кулоарите на форума на Г-20 в Китай.

Обама към Путин: Нужен е синхрон между САЩ и Русия за Сирия

Нормандската четворка работи за разрешаване на украинската криза. Песков заяви, че Русия е готова да предостави необходимата информация за разследването на свалянето на малайзийски пътнически самолет в Източна Украйна през юли 2014 г., за който се предполага, че е бил свален с ракета земя-въздух или въздух-въздух. Тогава загинаха всички 298 души на борда, 283 пътници и 15 души екипаж от 10 страни, основно холандци и малайзийци.

НАТО упреква Русия, че усложнява постигането на мир в Сирия

По-рано днес роднини на жертвите се обърнаха към Федерика Могерини, върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността, с молба да окаже съдействие в разследването на авиокатастрофата, предаде ТАСС. Този призив те отправиха в писмо, адресирано до Могерини. Роднините на жертви казват, че Русия, Украйна и САЩ досега не са предоставили всички информации, свързани със случая, и призовават Могерини да окаже натиск върху тях.

Трите страни казват, че са предоставили на следователите цялата необходима информация.

Разследването се води от Съвместна следствена група, в която влизат представители на Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна. Първите резултати се очакват на 28 септември.

Източник: БТА