Дилма Русеф: Процедурата по импийчмънт срещу мен е преврат
Дилма Русеф: Процедурата по импийчмънт срещу мен е преврат / Guliver/Getty Images

Не съм извършила никакво престъпление. Процедурата по импийчмънт срещу мен е преврат. Няма основания да бъде отстранена от власт, заяви пред бразилския Сенат Дилма Русеф, цитирана от световните агенции.

Русеф дойде в горната камара на парламента, придружавана от предишния президент Луис Инасио Лула да Силва, който е неин политически ментор. Влизайки в Сената тя се усмихваше и беше приветствана от привърженици, събрали се отвън.

Няколкостотин поддръжници на временно отстранената президентка протестираха пред сградата, разделени с огромна преграда от поддръжниците на импийчмънта й.

Отстраняването на Дилма Русеф се пренесе и в Кан (СНИМКИ)

Пред сенаторите Русеф говори 30 минути. Тя каза, че нейното правителство е допуснало грешки, но не е изменило на избирателите.

"Идвам за да ви погледна в очите, господа сенатори, и да ви кажа, че не съм извършила никаква злоупотреба с власт, не съм извършила престъпленията, за които ме съдят несправедливо", заяви лявата ръководителка, цитирана от Франс прес.

Тя добави, че е жертва на държавен преврат в нарушение на Конституцията, целящ до властта да се домогне "узурпаторско правителство", въпреки гласовете на 54 милиона бразилци, подкрепили преизбирането й през 2014 година. "Гласувайте против импийчмънта и за демокрацията", призова Русеф в края на речта пред сенаторите.

Русеф не се предава, ще продължи да се бори срещу импийчмънта

Русеф подчерта, че бъдещето на Бразилия е заложено на карта, отбелязва Ройтерс. Тя заяви, че консервативните й опоненти използват изфабрикувани обвинения, за да я свалят от поста й да премахнат социалния напредък, постигнат през последните 13 години.

Президентката определи процеса като заговор да бъде свалена и да се защитят интересите на привилегированите класи в Бразилия, включително приватизацията на обществени активи, включващи големи офшорни петролни находища.

Обръщайки се към все още нерешилите как да гласуват сенатори, 68-годишната Русеф напомни, че през целия си живот се е борила за демокрация, от ареста и изтезанията, на които е била подложена от военната диктатура, до избирането си като първата жена президент на Бразилия.

Мъжът, който натисна спусъка и превзе поста на Дилма Русеф

Процесът за импийчмънт на Русеф започна в края на миналата година. През май тази година Сенатът реши с 55 срещу 22 гласа да я отстрани от поста за срок от най-много 180 дни, докато бъде подготвен процесът срещу нея, припомня Асошиейтед прес.

Ако се вземе решение за окончателното й отстраняване, бившият вицепрезидент и изпълняващ длъжността президент Мишел Темер ще остане на власт до края на мандата на Русеф, който изтича през 2018 година. Президентката е обвинена в нарушаване на бюджетните правила, целящо да прикрие проблеми в управлението на федералния бюджет.

Скандалите в Бразилия не стихват, замесиха името на Мишел Темер

Благосклонното към бизнеса правителство на Темер обещава да предприеме непопулярни мерки за икономии, за да се справи с растящия бюджетен дефицит, който доведе до понижаване на инвестиционния рейтинг на Бразилия миналата година, припомня Ройтерс.

Темер е уверен, че разполага с необходимото мнозинство от две трети от сенаторите, за да свали Русеф. Той планира да направи обръщение към нацията в сряда, преди да замине за Китай, където ще присъства на срещата на водещите икономики от Г-20. "Имаме нужда от 54 гласа, а очакваме да получим най-малко 60", заяви говорителят на Темер Марсио де Фрейтас, цитиран от Ройтерс.

Проучване на в. "Естадо де Сао Пауло" показа днес, че 53 сенатори ще гласуват срещу Русеф, а само 19 ще я подкрепят. Това е с девет по-малко от 28-те, от които тя се нуждае, за да избегне импийчмънта. Девет сенатори не са изразили позиция.

Мнозинството от бразилските сенатори ще гласуват за импийчмънт на Дилма Русеф

Но дори сенатори, които не са убедени, че Русеф е виновна по предявените обвинения, ще гласуват срещу нея, защото не вярват, че тя разполага с достатъчна подкрепа, за да управлява и да сложи край на политическата криза, отбелязва Ройтерс. След преизбирането й през 2014 г. популярността на Русеф беше подкопана от тежката рецесия, за която мнозина граждани обвиняват президентката, както и от огромния корупционен скандал с държавната петролна компания "Петробраз".

След речта си Русеф започна да отговаря на въпроси на сенаторите, повече от половината от които са заподозрени в корупция или са разследвани, отбелязва АФП.

Очаква се сенаторите да гласуват по въпроса за нейния евентуален импийчмънт или късно утре, или рано в сряда, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА