Скандалите в Бразилия не стихват, замесиха името на Мишел Темер
Скандалите в Бразилия не стихват, замесиха името на Мишел Темер / Guliver/Getty Images

Изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер е поискал през 2014 г. финансова помощ за партията си от бразилската строителна компания "Одебрешт", която се озова в центъра на корупционния скандал с петролния гигант "Петробраз", пише бразилският ежеседмичник "Вежа", предаде АФП.

През май 2014 г. тогавашният вицепрезидент Темер помолил лично Марсело Одебрешт - бившия директор на най-голямата строителна компания в Латинска Америка - за финансова помощ. Това станало на вечеря в двореца "Жабуру" в столицата Бразилия, който е официалната резиденция на бразилския вицепрезидент.

В Бразилия въстанаха и срещу временния президент Темер

Одебрешт бе арестуван през юни 2015 г. във връзка със скандала "Петробраз" и бе осъден през март 2016 г. на над 19 години затвор за корупция, пране на пари и участие в организирана престъпна група.

"Вежа" пише, че 47-годишният Одебрешт е дал в края на лятото на 2014 г. 10 млн. реала (2,8 млн. евро) в брой на партията на Темер "Бразилско демократично движение" (БДД). Компанията вписала тези пари в паралелната си счетоводна книга в графата "рушвети".

Темер потвърди в комюнике, че е вечерял с Одебрешт и че двамата са обсъждали финансова помощ за предизборни кампании на членове на БДД, но по думите му всичко е било в пълно съответствие с изборния кодекс.

Мъжът, който натисна спусъка и превзе поста на Дилма Русеф

Ройтерс посочва, че бразилското списание се позовава на показания, които самият Одебрешт дал пред прокурор. Ако твърденията му са верни и бъдат приети като доказателства в съда, това ще затрудни задачата за Темер да си подсигури президентския пост, като настрои все още колебаещите се сенатори да гласуват за импийчмънт на Дилма Русеф, отбеляза агенцията.

Бразилският Сенат трябва да реши до края на месеца дали да отстрани Дилма Русеф окончателно от президентския пост за нарушаване на закона за бюджета.

Източник: БТА