Продължават споровете в Реформаторския блок за президентския вот
Продължават споровете в Реформаторския блок за президентския вот / netinfo
Различни позиции в Реформаторския блок за президентския вот
89252
Различни позиции в Реформаторския блок за президентския вот
Продължават споровете в Реформаторския блок за президентския вот
Различни позиции в Реформаторския блок за президентския вот
Продължават споровете в Реформаторския блок за президентския вот
  • Различни позиции в Реформаторския блок за президентския вот
  • Продължават споровете в Реформаторския блок за президентския вот
  • Различни позиции в Реформаторския блок за президентския вот
  • Продължават споровете в Реформаторския блок за президентския вот

Споровете в Реформаторския блок за участието им в президентските избори продължават. Лидерите на партиите от блока се събраха на председателски съвет, но така и не стигнаха до общо решение кой ще е кандидатът им за държавен глава.

Военният министър и председател на БЗНС Николай Ненчев продължава да настоява реформаторите да се явят на изборите заедно с ГЕРБ, а не самостоятелно. Лидерът на "Демократи за силна България" Радан Кънев съзря в това саботаж в услуга на ГЕРБ. Председателят на предизборния щаб Найден Зеленогорски е категоричен, че Реформаторският блок ще излъчи свой кандидат.

Социолог: Шансовете за обединение вдясно за вота наесен са по-малки от тези вляво

Според него вариант за общо явяване с ГЕРБ не съществува, защото нито са получили покана, нито пък има време за това.

Николай Ненчев обясни, че в сложната международна обстановка по отношение на сигурността, за България обща кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ и РБ ще е национално отговорно решение.

"Никога не сме обсъждали възможността Реформаторският блок да подкрепи кандидатура на ГЕРБ, по-скоро да обсъдим заедно кандидатите за президент и вицепрезидент. И струва ми се това е възможно най-отговорната национална позиция с оглед на средата за сигурност", каза Ненчев.

Той уточни, че е провел неформални разговори с Бойко Борисов и от негова страна имало разбиране за общо явяване на изборите. След раздора между БСП и АБВ, е много вероятно ГЕРБ да се явят самостоятелно, допълни още Ненчев.

АБВ няма да подкрепи кандидат за президент на БСП, ще има своя алтернатива

Останалите партии в РБ не одобряват общо явяване на изборите с ГЕРБ, като най-категорични са от "Демократи за силна България".

"Хипотези изобщо да нямаме кандидат означава, че някой бойкотира процеса, за да отслужи на колегите от ГЕРБ. Няма никаква причина Блокът да няма кандидат. Единствената причина да няма кандидат би била саботаж. Честно казано не очаквам такова нещо", каза лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Председателят на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски също отхвърли възможността за общо явяване с ГЕРБ. "В този момент това не е актуално. Защото първо, не сме получили покана; второ, вече е пределно късно; трето, очевидно ГЕРБ са тръгнали по своя път, има график, има слоган, кампанията им върви. Дори знам, че кандидатът им ще бъде представен в Плевен на 14 октомври, но не знам кой е кандидатът на ГЕРБ", каза Зеленогорски.

От първоначално седем номинирани реформаторите избират кандидата си за президент между четирима. Това са проф. Велислав Минеков, ген. Съби Събев, Трайчо Трайков и Гроздан Караджов. Останалите трима - проф. Огнян Герджиков, Димо Гяуров и Корман Исмаилов, се оттеглиха и не се включиха в надпреварата.

Ген. Гяуров се отказа от надпреварата за кандидат-президент на РБ

"За нас най-важното качество е евроатлантическата ориентация на четиримата номинирани. Очевидно е, че не сме достигнали до единен кандидат днес, след като не го обявяваме. Имаме нужда от консултации в рамките на партиите и ще ги направим", каза Зеленогорски.

Обещанието на реформаторите на 30 август да обявят кандидата си може и да не бъде изпълнено.