Какво включва новият план на Германия за гражданска защита
Какво включва новият план на Германия за гражданска защита / ThinkStock/Getty Images

Германското правителство прие план за гражданска защита, който призовава населението да се запасява с вода и храни в случай на атентати, природни стихии и кризисни ситуации, предадоха световните агенции.

Този план, за който германски медии съобщи по-рано тази седмица и който днес беше представен пред журналистите от германския вътрешен министър Томас де Мезиер, предизвика критики в страната.

Трябва да сме готови за катастрофални сценарии, подобно на всички държави по света, заяви Де Мезиер пред журналисти, малко след като планът беше одобрен на заседание на министерския съвет. Де Мезиер добави, че подготвянето на плана е започнало още през 2012 г.

Германското правителство с нова концепция за действие при терористични атаки

Последният план за гражданска защита на Германия датира от 1995 г., тоест от период, белязан от разведряване на климата в областта на сигурността след края на Студената война, припомни по-рано германското правителство и подчерта, че новият план е предвиден отдавна и не е породен от конкретна ситуация на опасност, нито от актуалните терористични заплахи, отбелязва Франс прес.

Новият план съдържа серия от мерки, целящи да гарантират функционирането на държавата в случай на криза, както и снабдяването на населението с вода, ток и продоволствия и осигуряването на медицински грижи. Нападение на територията на Германия, което би изискало прибягването до конвенционална защита, е малко вероятно, се подчертава в документа, съдържащ общо 70 страници.

Германците купуват оръжие заради заплахата от тероризъм

Планът препоръчва на населението да се запази с вода в рамките на два литра на човек на ден за период от пет дни. Гражданите са призовани и да се запасят с достатъчно храна за десет дни.

Планът предвижда и спешни мерки в случай на прекъсване на електроподаването и водоснабдяването. Планът предвижда и серия от мерки за сигурност в случай на криза от химическо, биологично и ядрено естество или в случай на кибератаки.

Планът подчертава също необходимостта от по-добра система за предупреждение на населението в случай на катастрофи, която да казва на хората какво и как да правят, като например сирени и съобщения по радиото, телевизията или интернет. Планът подчертава и нуждата от подобряване на защитата на сградите и на медицинските грижи, допълва Ройтерс.

Днес при представянето на плана Томас де Мезиер отрече появили се в медиите информации, че той ще улесни връщането на задължителната военна служба, отменена в Германия преди пет години. Още вчера германската министърка отбраната Урсула фон дер Лайен изключи връщане за постоянно към задължителната военна служба, допълва ДПА. Тя обаче каза, че някои форми на цивилна подкрепа за военните трябва да бъдат обмислени, за да се подготви страната за "онези изключителни случаи, в които ние се надяваме, че никога няма да се озовем".

В плана се посочва, че задачите, с които цивилните ще подпомагат военните в случай на нужда, са регулиране на трафика, доставка на пощата, осигуряване на подслон и на гориво, допълват Ройтерс и ДПА.

Като цяло опозицията в Германия разкритикува правителствената инициатива за нов план. Зелените смятат, че тя ще всее паника у населението месец след две нападения през юли, за които отговорност пое Ислямска държава и след нападение, извършено от крайнодесен екстремист, отбелязва Франс прес.

Пресата пък посвети доста подигравки на плана. В. "Билд" публикува списък с нещата, с които германците трябва да се запасят, който включваше консервирани наденички и сушени кайсии, предаде Франс прес.

Самата дума на немски за запасяване е hamsterkauf и това също породи подигравки в различни медии, правещи асоциации между презапасяващи се хора и хамстерите.

Източник: БТА