Започват ремонти на детските площадки в Шумен
Започват ремонти на детските площадки в Шумен / ThinkStock/Getty Images

Общинското предприятие „Строителство и благоустройство" ще извърши ремонти на опасни уреди на седем детски площадки в Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на общинска администрация.

Ще бъдат подменени, укрепени и подновени части от конструкциите на пързалки, люлки, въртележки, перголи, беседки, пейки и огради. Където е необходимо, ще бъдат ремонтирани отлепените каучукови покрития около пясъчниците, ще се подновят кошчетата за отпадъци.

На места ще бъде обновена ударопоглъщащата настилка с по-дебел пласт за по-голяма безопасност на децата. Ще бъдат почистени и дезинфекцирани пясъчниците.

Над 20 млн. лева ще бъдат инвестирани за благоустрояване на Шумен

Ремонтните дейности ще започнат от детската площадка на бул. „Велики Преслав" до бл. 15, зад спирката на автобус №7, съобщи управителят на предприятието Сергей Стойков. Ще бъдат ремонтирани уредите и на детските площадки до Второ основно училище, в Градската градина, до блок „Албена", на ул. „Боримечка", на ул. „Владайско въстание" и до Пенсионерски блок №7. Средствата за ремонт са от бюджета на общинското предприятие "Строителство и благоустройство". Част от ремонтите на съоръженията, които са в гаранционни срокове, ще бъдат извършени от фирмите изпълнителки.

В Шумен и кварталите на града има над 100 детски площадки. До момента от тях са проверени 35. Комисия от служители в строителната дирекция на общинската администрация, назначена със заповед на кмета Любомир Христов, ще инспектира състоянието на всички детски площадки. Повредените конструкции и уреди ще бъдат ремонтирани или ако се налага - подновени.

Към момента видеонаблюдение е поставено на детските площадки в Градската градина, в градинката на площад „Оборище" и в Студентския парк. Като мярка срещу вандалските действия на недобросъвестни граждани поетапно ще бъдат поставени камери и на останалите новоизградени площадки.